Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης, Σωτήρης Σκουλούδης
Video – Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης, Νίκος Χριστοφάκης

Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής. Η διαδήλωση έληξε χωρίς εντάσεις, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά συμμετείχαν λίγο παραπάνω από 10.000 κόσμου.

Λίγο μετά το τέλος της πορείας στο ύψος του Εφετείου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών που κατευθυνόταν στα Εξάρχεια, με σκοπό να τους διαλύσουν. Οι αστυνομικοί απρόκλητα χτύπησαν διαδηλωτές και έκαναν χρήση χημικών. Μάλιστα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι λίγο μετά τις 14.00, ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις των διαδηλωτών, οι οποίοι αργότερα το απόγευμα συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, 44 χρόνια μετά την εξέγερση.

Με τις επαναλαμβανόμενες καταιγίδες να απειλούν την πρωτεύουσα, άρχισαν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της πορείας. Λίγο μετά τις 15.00 έγινε η έξοδος της σημαίας του Πολυτεχνείου εκτός του χώρου του ιδρύματος, η οποία στη συνέχεια πλαισιωμένη από εκπροσώπους νεολαιών και κομμάτων, πορεύτηκε επικεφαλής της διαδήλωσης έως την αμερικανική πρεσβεία.

Με αρκετή διαφορά ώρας ακολούθησε ο κύριος όγκος της πορείας. Οι διαδηλωτές πέρασαν από την Πατησίων, ανέβηκαν την Ακαδημίας και από τη Β. Σοφίας πορεύτηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 15.00 έκλεισε ο σταθμός μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ γύρω στις 17.00 έκλεισαν οι σταθμοί του Συντάγματος και του Ευαγγελισμού.

Προσυγκέντρωση είχε προαναγγείλει το ΚΚΕ στην Ομόνοια, καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου και σχηματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος της διαδήλωσης.

Κατά μήκος της πορείας και στις πέριξ από τη διαδήλωση περιοχές είχαν αναπτυχθεί 7.000 αστυνομικοί. Η αμερικανική πρεσβεία φυλασσόταν, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, από πολύ ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ, ενώ κλούβες ήταν παρατεταγμένες κατά μήκος του πεζοδρομίου μπροστά από την πρεσβεία.

Γύρω στις 14.00 αναφέρθηκαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικών επί της οδού Τζορτζ, στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, αφού την Πέμπτη αργά το απόγευμα μερικές δεκάδες καταληψιών του αντιεξουσιαστικού χώρου εκκένωσαν το ίδρυμα έπειτα από διαπραγματεύσεις με ομοϊδεάτες τους, οι οποίοι τους έπεισαν να εγκαταλείψουν τον χώρο. 

Προηγουμένως, ωστόσο, οργανωμένα μέλη αριστερών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, είχαν προσέλθει πλησίον του Πολυτεχνείου εκφράζοντας την πρόθεσή τους να ανοίξουν την πύλη επί της Πατησίων, έτσι ώστε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στους πολίτες που θα επιθυμούσαν να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης. Τελικά απεσοβήθη κάθε σύγκρουση, αφού εκκενώθηκαν τα κτήρια του Πολυτεχνείου ομαλά από την είσοδο του ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Στουρνάρη. 

Έτσι, λοιπόν, έγινε δυνατή η οργάνωση εκδηλώσεων από το πρωί της Παρασκευής στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου, όχι ακριβώς όπως είχαν προσχεδιαστεί, αλλά εν πάση περιπτώσει όσες εκδηλώσεις μπορούσαν οι διοργανωτές να πραγματοποιήσουν στο χρονικό διάστημα που τους απέμενε. 

(Φωτογραφία από τις αστυνομικές δυνάμεις στην αμερικανική πρεσβεία)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του για τη σημερινή 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ανέφερε τα εξής:

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ, μετά τη συμφωνία Τραμπ και Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, με την οποία επίσης διευρύνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της πατρίδας μας. Και πολύ περισσότερο είναι η επαίσχυντη συμφωνία για το πεσκέσι των 2,4 δις δολ., που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία, για να κάνει επεμβάσεις στους λαούς για τα συμφέροντά της, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γονατίζει από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του. Πρέπει όλοι αυτοί να πάρουν την απάντησή τους».


(Η κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ)


(Η κεφαλή των φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της Αριστεράς)


(Ξεκίνησε η πορεία)

Φωτογραφία από την πορεία της ΠΑΣΠ


(Ξεκίνησε η πορεία των αντιεξουσιαστών)


(Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία)

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης