Άστατο καιρό με βροχές ή τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας περιμένουμε σήμερα Κυριακή. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες σε Βορειοδυτικό Αιγαίο, Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Βόρεια Εύβοια και τις μεσημεριανές ώρες στα κεντρικά ηπειρωτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 15 έως 23 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 17 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 25 βαθμούς στην Κρήτη, 17 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 24 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, με εξαίρεση το Θερμαϊκό Κόλπο και το Θρακικό Πέλαγος όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στην Αττική. Τα φαινόμενα κατά τόπους από το απόγευμα ενδέχεται να είναι ισχυρά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Διάστημα από 05/05 έως 11/05/2018:

Οι Μεσογειακές χώρες μπαίνουν σε ένα πολύ σημαντικό διάστημα έντονης αστάθειας, όπως και η χώρα μας. Ασταθείς αέριες μάζες που θα προκύψουν από τη διάσπαση του οργανωμένου βαρομετρικού συστήματος στη Μεσόγειο θα απλωθούν πάνω από τα Βαλκάνια και τις χώρες της νότιας Ευρώπης με αποτέλεσμα τα φαινόμενα που θα προκύψουν,να εκδηλώνονται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερο τη νύχτα.

Συγκεκριμένα ο καιρός που θα εκδηλωθεί στο διάστημα αυτό θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες με μεγάλη πιθανότητα χαλαζόπτωσης τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας. Κατά τόπους οι καταιγίδες αναμένονται να είναι έντονες. Λίγες διάσπαρτες καταιγίδες και κατ’επιλογή θα προκύπτουν και τις βραδυνές ώρες με κύρια έμφαση τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατά μέσο όρο πτώση περίπου 3 με 6 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τις τιμές των τελευταίων ημερών.

Διάστημα από 12/05 έως 15/05/2018

Έως και τα μέσα του Μαϊου ο ασταθής καιρός θα συνεχίσει να απασχολεί τη χώρα μας, μέρος των βαλκανίων και μέρος της κεντρικής Ευρώπης, ενώ φαίνεται πως θα προκύψουν και νέα βαρομετρικά χαμηλά στη Μεσόγειο δίνοντας βροχές και καταιγίδες στα κεντροβόρεια – βορειοδυτικά της Ευρώπης.
Στη χώρα μας η αστάθεια θα αρχίσει σιγά σιγά να περιορίζεται στα παραθαλάσσια τμήματα και θα επικεντρωθεί κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές – ορεινούς όγκους.

Πηγές: Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μeteoclub, Forecastweather

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης