Άστατος ο καιρός το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας

Άστατος ο καιρός το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας
Με αρκετές εναλλαγές θα κυλήσει ο καιρός το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, καθώς αναμένονται εκτός από βροχές και χιόνια στα ορεινά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 13/2, στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με υψόμετρο άνω των 500 - 600 μέτρων. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ο καιρός θα είναι καλός με λίγες μόνο νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις εντάσεως 7 μποφόρ,  αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Κυριακή, 14/2, η ημέρα θα αρχίσει με αρκετές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Πάτρας και της Αττικής. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο Βόρειο Αιγαίο και τη Θράκη, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Καθαρή Δευτέρα, 15/2, η ημέρα θα αρχίσει με αυξημένες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Πάντως, τα φαινόμενα, από το μεσημέρι και μετά, θα εξασθενήσουν σημαντικά. Ειδικότερα, για την Αττική, το πέταγμα του χαρταετού πολύ πιθανό το πρωί να μην μπορεί να γίνει, όμως από το μεσημέρι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι βροχές θα σταματήσουν. Από πλευράς ανέμων, πάντως, η ημέρα θα είναι ευνοϊκή, αφού θα επικρατήσουν βοριάδες 3-5 μπ. σε όλα τα πελάγη με εξαίρεση την Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5-7 μπ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Νίκος Μαζαράκης
Φυσικός – Μετεωρολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 15:46