Αστεροειδής με... ελληνικό επίθετο!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008, 12:39
Αστεροειδής με... ελληνικό επίθετο!

Αστεροειδής «21775 Tsiganis» θα αποκαλείται πλέον ο αποκαλούμενος μέχρι σήμερα «1999 RC221».

Η μετονομασία του αστεροειδή, αποφασίστηκε από την Επιτροπή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) που ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει το έργο του επιφανούς αστρονόμου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κλεομένη Τσιγάνη.

Ο Έλληνας αστρονόμος μελετά τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών, θέμα στο οποίο βασίστηκε και η Διδακτορική του διατριβή, που δημοσιεύτηκε το 2002. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το πρόγραμμα Marie Curie της Ε.Ε. και συνέχισε την έρευνά του τα δύο επόμενα χρόνια στο Αστεροσκοπείο της Νίκαιας. Εκεί, υπήρξε μέλος της ομάδας που εισηγήθηκε το μοντέλο της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος και συνέδεσε τον Όψιμο Σφοδρό Βομβαρδισμό με τη δομή της ζώνης των αστεροειδών. Σήμερα, ο κ. Τσιγάνης είναι Λέκτορας στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

«Ο Κλεομένης Τσιγάνης από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης εργάζεται στη χαοτική διάχυση των αστεροειδών και στην επίδραση του Όψιμου Σφοδρού Βομβαρδισμού (Late Heavy Bombardemnt) στη δομή των αστεροειδών που ανήκουν στα Τρωικά Σμήνη και στην Κύρια Ζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ο αστεροειδής «1999 RC221» ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1999. Έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιόμετρα και η τροχιά του έχει μεγάλο ημιάξονα 2,23 Αστρονομικές Μονάδες, εκκεντρότητα 0.14, κλίση 5 μοιρών ως προς το επίπεδο της τροχιάς της Γης και περίοδο 3,33 έτη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008, 12:39