AΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΙΕΡΙΣΣΟ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένταση και επεισόδια με δακρυγόνα – ακόμη και σε σχολείο – σημειώθηκαν το πρωί στην Ιερισσό Χαλκιδικής, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση και τις συλλήψεις υπόπτων για την εμπρηστική επίθεση στην «Ελληνικός Χρυσός».

Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν με τη ρίψη χημικών να απομακρύνουν κατοίκους που εμπόδιζαν αστυνομικούς να διεξαγάγουν έρευνες σε συγκεκριμένα σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε κάτοικοι από την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγία συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Αυτήν τη στιγμή στην Ιερισσό βρίσκονται 6 κλούβες των ΜΑΤ και 3 εισαγγελείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο από τον λογαριασμό Facebook του Nikos Dabratzidis

«Τα παιδιά μας πνίγηκαν από τα χημικά»

H zougla.gr επικοινώνησε με κάτοικο της περιοχής, συγγενής της οποίας κρατείται σε κλούβα των ΜΑΤ και ανακρίνεται. Η καταγγέλλουσα απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, ενώ ανέφερε ότι τα χημικά που έπεσαν ήταν πάρα πολλά, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η «εισβολή» των ΜΑΤ στο χωριό και μια μαρτυρία μαθήτριας

«Έριξαν δακρυγόνα στον κόσμο και στο σχολείο! Όσοι δουν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας βοηθήστε» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο γυμνάσιο – λύκειο της Ιερισσού. Επιπλέον, πολλοί μεγάλοι αλλά και παιδιά είχαν λιποθυμικά επεισόδια.


πηγή φωτό: http://antigoldgreece.wordpress.com


πηγή φωτό: http://antigoldgreece.wordpress.com

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Ιερισσό, συνοδεία των ΜΑΤ. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η αστυνομία θέλει να περάσει στο χωριό, για να κάνει έρευνες σε σπίτια, αλλά οι κάτοικοι απάντησαν πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

Η απάντηση της αστυνομίας ήταν: «Δεν θα μας υποδείξετε εσείς πώς θα γίνει».

Στο χωριό χτυπούν οι καμπάνες και οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρήστος Μανούρας είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να μπει στην Ιερισσό. Τότε, περίπου 200-300 άτομα έκλεισαν τον δρόμο στο ύψος του σούπερ μάρκετ Lidl και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. Οι αστυνομικοί ζήτησαν να ανοίξει ο δρόμος, οι κάτοικοι αρνήθηκαν και τότε έγινε περιορισμένη ρίψη χημικών, μόνο στο σημείο και όχι στο σχολείο, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης, αφού ανέφερε πως η κατάσταση στην περιοχή της Ιερισσού είναι έκρυθμη, ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Ιερισσό»

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Ιερισσό της Χαλκιδικής ζήτησαν, πριν από λίγο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πόλη της Ιερισσού και τρομοκρατούν τους πολίτες. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της μονάδας χρυσού στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ» είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας, κατήγγειλε ότι «αυτήν τη στιγμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία». «Αυτές οι συμπεριφορές δεν ταιριάζουν σ’ αυτήν την εποχή» υπογράμμισε.

«Φοβάμαι για τα χειρότερα» είπε ο κ. Δριβελέγκας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε «να μη ριχθεί άλλο λάδι στη φωτιά και να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Σήμερα το πρωί, 400 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν- απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013.

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο αστυνομικοί. Τελικά, η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωθέντες, κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού.

Δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων.

Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε Μ.Μ.Ε για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής διαψεύδονται κατηγορηματικά».

Διαβάστε επίσης:

Το video της επίθεσης στις Σκουριές

Διορισμός εφέτη ανακριτή για τα επεισόδια στις Σκουριές

Έρευνες για τους δράστες στις Σκουριές-νέα καταγγελία για επίθεση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης