Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας καταγγέλλουν στο zougla.gr αστυνομικοί που υπηρετούν σε ένα από τα πιο απαιτητικά Τμήματα της χώρας: αυτό των Εξαρχείων, κι ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά θρασύτατων κλοπών και άλλων παραβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, η κατάσταση που επικρατεί στο εν λόγω Α.Τ. θυμίζει εικόνα διάλυσης, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αστυνομικοί δεν ασκούν καν τα καθήκοντα που επιτελούν οι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Όπως τονίζουν, αναγκάζονται (λόγω άνωθεν εντολών αλλά και ανεπάρκειας) να… ρίχνουν «άκυρο» σε καταγγελίες πολιτών για περιστατικά εγκληματικότητας!

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν αστυνομικοί που γνωρίζουν την κατάσταση, λόγω βλάβης στον καυστήρα πετρελαίου του κτηρίου, για το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, δεν υπήρχε θέρμανση με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βολεύονται με… μπουφάν και φορητές σόμπες. Ίδια ντροπιαστική κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί των περιπολικών: οι βλάβες τους δύσκολα και σπάνια επιδιορθώνονται, κι αυτό κατόπιν προσωπικών γνωριμιών και επαφών των ένστολων με ιδιοκτήτες συνεργείων (χαρακτηριστικά, ένα όχημα που βγαίνει στο δρόμο έχει σοβαρό πρόβλημα στο τιμόνι και όμως θεωρείται λειτουργικό).

Τα κρατητήρια μέχρι τα τέλη Γενάρη δεν λειτουργούσαν, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών: δεν καθαρίζονταν ποτέ, τζάμια είχαν σπάσει ενώ το κρύο στο υπόγειο του κτηρίου καθιστούσε την παραμονή εκεί… βασανιστήριο. Το πρόβλημα πολύ πρόσφατα αποκαταστάθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, κι αυτό όχι τόσο λόγω του μικρού αριθμού αστυνομικών, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί από αυτούς διατίθενται για τη φύλαξη προσώπων και δημόσιων υπηρεσιών της περιοχής
Επίσης, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, κι αυτό όχι τόσο λόγω του μικρού αριθμού αστυνομικών, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί από αυτούς διατίθενται για τη φύλαξη προσώπων και δημόσιων υπηρεσιών της περιοχής, ενώ «οι ελάχιστοι που απομένουν συνήθως απασχολούνται σε πορείες. Κανείς δεν υπάρχει για πραγματική αστυνόμευση ή περιπολίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο zougla.gr. Κι όλα αυτά ενώ μπορεί να περάσουν και… 2 μήνες και ένας ένστολος να μην έχει πάρει καν ένα ρεπό!

«Υπάρχει εντολή να μην κινούμαστε πέριξ της πλατείας Εξαρχείων για κανένα λόγο, ακόμη και για συμβάντα παραβατικότητας. Έχουμε καθημερινές καταγγελίες για διαταράξεις κοινής ησυχίας από μαγαζιά, αλλά δεν μπορούμε να πάμε. Δεν ελέγχονται καν οι άδειές λειτουργίας τους», συμπληρώνουν.
Κι αν… υπάρξει κλήση προς την Άμεση Δράση για συμβάν της περιοχής τι γίνεται; «Το θέατρο του παραλόγου… Δίνεται εντολή στο περιπολικό να πάει στο συμβάν, αλλά αυτό πρέπει πάντα να απαντήσει –όπως και κάνει- αδυναμία»…

Όσο για τις καταλήψεις κτηρίων –περίπου 25- της περιοχής, στη διαμαρτυρία ή στη μήνυση (έχουν υποβληθεί πάμπολλες) κάποιου ιδιοκτήτη, τι συμβαίνει;

«Υπάρχει εντολή από το υπουργείο οι αστυνομικοί να μην επιλαμβάνονται»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης