Ρεπορτάζ Θάνος Ξυδόπουλος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανώτατα στελέχη που ασχολούνται με την πολιτική υγείας υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα της επίταξης μικρών ιδιωτικών κλινικών (όπως και αν αυτή γίνει) δεν πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με τον ονομαστικό αριθμό των κλινών της άδειας λειτουργίας τους, αλλά με το πόσες πραγματικά μπορούν να είναι λειτουργικές (επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός για συγκεκριμένες παθήσεις κλπ). Τίθεται λοιπόν το ερώτημα από αυτές τις «300» κλίνες που επιτάχθηκαν πόσες στην πραγματικότητα είναι λειτουργικές άρα προσμετρούνται στη δύναμη της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη Θεσσαλονίκη; Το ίδιο ερώτημα μπορεί κάλλιστα να υποβληθεί για το ΕΣΥ. Δηλαδή από τις χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη όπως αυτές ονομαστικά αποτυπώνονται  πόσες είναι σήμερα λειτουργικές;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης  θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα είναι αδύνατη η ανάμειξη περιστατικών Covid και non-Covid, λόγω  χωροταξικών δεδομένων κυρίως, που επιφέρουν αδυναμία  κατοχύρωσης των νοσηλευόμενων (κι όχι μόνο) έναντι του ιού. Η υποστήριξη που μπορεί να παρέχει ο ιδιωτικός στον δημόσιο τομέα υγείας, σαφέστατα, μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των εφημεριών. Σε καθημερινή βάση στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία του ΕΣΥ περιστατικά που αποδεικνύονται non covid κατά τη διάρκεια του triage (διαλογής) στα Τμήματα Επειγόντων, θα μπορούσαν να διοχετεύονται στις εγγύτερες Ιδιωτικές δομές. Με αυτό τον τρόπο η διαχείριση της αυξημένης ζήτησης μπορεί να γίνεται στην αρχή κι όχι κατά τη διάρκεια νοσηλείας με απόλυτη ασφάλεια. Δημιουργούμε ένα «κοινό σύστημα Εφημεριών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» και έτσι παρατάσσουμε όλη την δύναμη του συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης σε συνθήκες ασφάλειας και επιστημονικά ορθές για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών.

Κληθείς να σχολιάσει την υπάρχουσα κατάσταση και μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, o πρόεδρος της ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) κ. Χρηστος Βιρβίλης υποστηρίζει τα εξής: «Ενώ είχαμε λάβει επίσημη ενημέρωση στις 7 Νοεμβρίου από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο για την ανάγκη διάθεσης στον νομό Θεσσαλονίκης 150 κλινών non-Covid, 150  Covid ασυμπτωματικών για ηλικιωμένους και 150 Covid, προχωρήσαμε σε συνεννοήσεις και διαρκείς επικοινωνίες με μέλη μας και τελικά επιτεύχθηκε ο στόχος, δηλαδή να διατεθούν άμεσα 200 κλίνες Covid σε συγκεκριμένο Κέντρο Αποκατάστασης  στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς αυτό το σχέδιο του υπουργείου Υγείας επίταξης κλινών δεν προχώρησε ποτέ και δεν γνωρίζουμε τους λόγους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, ο κ. Βιρβίλης, ως απάντηση σε δηλώσεις περί των αιτιάσεων μη μεταφοράς των ασθενών, υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε αναφορά για αδυναμία των Κέντρων Αποκατάστασης να υποστηρίξουν τα συμπτώματα ασθενών σε παθολογικές νοσηλείες είναι απολύτως ψευδής. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται στα κέντρα αποκατάστασης είναι από τη φύση τους παθολογικά και πολλές φορές χρήζουν αυξημένης παρακολούθησης (σοβαρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Πολυκαταγματίες με συνοδά παθολογικά προβλήματα κλπ.). Τα Κέντρα Αποκατάστασης στην χώρα μας λειτουργούν με 24ωρες εφημερίες ιατρικών ειδικοτήτων πέραν των Φυσιάτρων για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών. Παραμένουμε πάντοτε στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προσπαθώντας να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή στήριξη στο σύστημα 2βάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης σε αυτές τις πρωτόγνωρες έκτακτες συνθήκες».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης