Διώχνουν τους τουρίστεςΡεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης


Την ελληνική φιλοξενία από… πρώτο χέρι γεύτηκαν δύο Γάλλοι τουρίστες. Από το Μπορντώ. Την πρωτεύουσα του καλού κρασιού.

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα και… συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στα Προπύλαια.

Το παράπτωμά τους; Ο περίπατος που έκαναν στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης. Συγκεκριμένα, ο Πιέρ και η Νόρα διάβαιναν την οδό Πανεπιστημίου και φωτογράφιζαν -με δέος- τα νεοκλασικά κτήρια. Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική επέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ στα Προπύλαια με αφορμή την διαμαρτυρία μελών του αντιεξουσιατικού χώρου.

Δίχως δισταγμό, εντελώς αναίτια, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή των τουριστών. Μάταια οι δύο Γάλλοι προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν πως βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.


(Στο περιπολικό της αστυνομίας)

Ακολούθησε η μεταγωγή τους στο αστυνομικό τμήμα. Η παραμονή τους στη ΓΑΔΑ διήρκεσε περισσότερες από οκτώ ώρες. Έως ότου δηλαδή γίνει η εξακρίβωση στοιχείων. Αντί, λοιπόν, να απολαύσουν τα αξιοθέατα της Αθήνας από το τουριστικό λεωφορείο, οι δύο Γάλλοι εξερευνούσαν την πρωτεύουσα μέσα από το… περιπολικό.

Οι στιγμές που βίωσαν στη ΓΑΔΑ δεν ήταν οι καλύτερες. Κάποιοι τους έσπασαν την φωτογραφική τους κάμερα, όμως παραμένουν ανεξίτηλες στο μυαλό τους οι εικόνες βίας, κατάχρησης εξουσίας στην κατά τα άλλα φιλόξενη Ελλάδα… Δεν αναρωτήθηκαν οι επικεφαλής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως ο υπερβάλλον ζήλος των οργάνων της τάξης δημιουργεί προβλήματα αντί να τα επιλύει; Δεν έχει σκεφτεί κάποιος πως οι ενέργειες αυτές δυσφημούν τον πολιτισμό και τον τουρισμό της χώρας;Η Ζούγκλα αναζήτησε και μίλησε μαζί με αυτούς τους δύο ανθρώπους… Αμφότεροι, μέσα σε κλίμα φόβου για την αστυνομική αυθαιρεσία, εξέφρασαν την επιθυμία να μην δημοσιοποιηθούν τα πρόσωπά τους...


Acropolis Adieu...

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Αστυνομική επέμβαση στα Προπύλαια, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013, 12:19

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013, 17:11