Θύελλα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της zougla.gr σχετικά με το κύκλωμα επίορκων εφοριακών, οικονομικών επιθεωρητών και στελεχών του Σ.Δ.Ο.Ε., οι οποίοι σε συνεργασία με επιχειρηματίες-φαντάσματα και διεφθαρμένους λογιστές υφάρπαξαν τεράστια ποσά από τα δημόσια ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία στησίματος της κομπίνας είναι πλέον γνωστή. Οι επιχειρηματίες-φαντάσματα άνοιγαν επιχειρήσεις, ενοικίαζαν επαγγελματικό χώρο (συνήθως ένα γραφείο το οποίο υπολειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε καθόλου) για τις ανάγκες της έναρξης και διενέργειας αυτοψίας από την Δ.Ο.Υ., πραγματοποιούσαν την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης και αφού θεωρούσαν τα βιβλία και τα στοιχεία αυτής, στη συνέχεια ξεκινούσαν την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για την νομιμοποίηση εικονικών συναλλαγών.

Υπό το άγρυπνο «βλέμμα» και με την αρωγή των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ., «κατασκεύαζαν» πλαστά τιμολόγια εξαγωγών, συνοδευμένα από εικονικά δελτία αποστολής, πλαστές φορτωτικές, εικονικές περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α., καθώς και παραλήπτες στο εξωτερικό, που είτε δεν είχαν σχέση με το κρινόμενο αντικείμενο είτε είχαν κάνει διακοπή από καιρό.

Με αυτό τον -απλό- τρόπο εισέπρατταν επιστροφές Φ.Π.Α. για τις υποτιθέμενες αγορές-εισροές τους ανάλογα σε σχέση με τις ανύπαρκτες Ενδοκοινοτικές Παραδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες πολλές. Οι έλεγχοι αμέτρητοι. Κοινό σημείο όλων; Η συγκάλυψη των ευθυνών των απρόσεκτων (;) εφοριακών υπαλλήλων, ελεγκτών και προϊσταμένων Δ.Ο.Υ., οι οποίοι είτε από δόλο είτε από βαριά αμέλεια ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Υπηρετούν αν και καταδικάστηκαν!

Στις 19 Απριλίου 2010 στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης κάθισαν ένας ιδιώτης και τέσσερις εφοριακοί που υπηρετούσαν στη Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο τμήμα Φ.Π.Α.

Πρόκειται για τους: Μαρία Στογιάννου, Ολυμπία Τσέπη, Βαΐα Δόρτη και Γεώργιο Γκόνο.

Μετά από καταγγελίες επιχειρηματιών οι οποίοι εμπλέκονταν στο κύκλωμα της παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α., διαπιστώθηκε ότι οι τρεις παραπάνω εφοριακοί υπάλληλοι είχαν επιστρέψει παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά στην εταιρία «ΝΗΜΑ Α.Ε.».

Θυμίζουμε ότι η «ΝΗΜΑ Α.Ε.», είναι μια από τις εταιρίες που είχαν ελεγχθεί από συνεργείο ελέγχου του επιθεωρητή Βράνη, το οποίο δεν καταλόγισε καμία ευθύνη σε εφοριακούς υπαλλήλους.

Είχε διαπιστωθεί ότι σε 27 περιπτώσεις, κατά τη χρήση 1997, η εταιρία προέβη στην αποδοχή και λήψη εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 189.246.575 δραχμών με αναλογούντα Φ.Π.Α. 34.064.383 δραχμές ενώ το 1998 εισέπραξε παράνομα 84.234.844 δραχμές.

Κατόπιν έρευνας και ανάλυσης των καταγγελιών, ασκήθηκε στους τέσσερις υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης ποινική δίωξη και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι ποινές

Το δικαστήριο μετά από τρεις συνεδριάσεις (19, 20 και 23 Απριλίου 2010) έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους για την «πράξη της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία με χρήση ιδιαίτερων τεχνασμάτων, κατ’ εξακολούθηση, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, μεγαλύτερης των 73.000 ευρώ, σε βάρος του Δημοσίου και με προξενηθείσα ζημία υπερβαίνουσα τα 150.000 ευρώ, πράξεως και της ηθικής αυτουργίας στην, ως άνω, πράξη της απιστίας».

Η κατηγορούμενη Μαρία Στογιάννου καταδικάστηκε σε ποινή καθείρξεως 15 ετών, οι Ολυμπία Τσέπη, Βαΐα Δόρτη και Γεώργιος Γκόνος σε ποινή φυλάκισης επτά ετών και ο ιδιώτης σε φυλάκιση πέντε ετών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εφοριακοί υπάλληλοι καταδικάσθηκαν σε πρώτο βαθμό και έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά

Μετά από μια τέτοια καταδικαστική απόφαση σε οποιοδήποτε σοβαρό Κράτος Δικαου θα παρενέβαινε το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για να απομακρύνει τους «επίορκους», σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, εφοριακούς υπαλλήλους από την υπηρεσία τους, έως ότου η υπόθεση να τελεσιδικίσει.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη στην Ελλάδα, την πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυρία Μαρία Στογιάννου συνταξιοδοτήθηκε σαν να μην συνέβαινε τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συνεχίζουν ανενόχλητοι (!) να υπηρετούν σε Δ.Ο.Υ. Μάλιστα ο κ. Γκόνος προήχθη σε ελεγκτής και τώρα υπηρετεί στη Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης