Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο της σεφ Σόνιας Αρμακόλα η οποία, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 39χρονη, μητέρα δύο παιδιών, εργαζόταν στην Σκιάθο και ξημερώματα Παρασκευής της 11ης Σεπτεμβρίου 2015, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με τους μάρτυρες που ήταν μαζί της το μοιραίο βράδυ να καταθέτουν ότι τα τραύματα προήλθαν από μία πτώση με μηχανάκι.

Η θέση αυτή ωστόσο, φαίνεται ότι δεν πείθει τους συγγενείς της άτυχης κοπέλας οι οποίοι τους τελευταίους επτά μήνες έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι συγκέντρωσης στοιχείων και μαρτύρων ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες για τα ακριβή αίτια του θανάτου της, καθώς θεωρούν ότι η κοπέλα έχασε τη ζωή της από ξυλοδαρμό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ατύχημα

Όπως καταθέτουν οι μάρτυρες -ο Σ.Φ, ο Λ.Τ. και η Κ.Γ.- οι οποίοι βρίσκονταν μαζί της εκείνο το βράδυ, ήταν ξημερώματα Παρασκευής όταν από κοινού αποφάσισαν να πάνε για μπάνιο στην παραλία Ξάνεμο της Σκιάθου.

Οι δύο κοπέλες ανέβηκαν σε δύο μηχανάκια που οδηγούσαν οι Σ.Φ. και Λ.Τ. και ξεκίνησαν για την παραλία. Λίγο πριν φτάσουν, η Σόνια, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος σηκώθηκε όρθια, με αποτέλεσμα ο οδηγός του δικύκλου να χάσει την ισορροπία του, να χτυπήσει σε μια λακκούβα και εν τέλει να πέσουν στο οδόστρωμα.

Από την πτώση, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, τόσο η Σόνια, όσο και ο οδηγός της μηχανής υπέστησαν κάποιες εκδορές στην αριστερή τους πλευρά (πόδι και χέρι), οι οποίες ωστόσο δεν φαίνονταν σοβαρές έτσι συνέχισαν τον δρόμο τους για τον προορισμό τους.

Είκοσι λεπτά αφού έφτασαν, η Σόνια άρχισε να μην αισθάνεται καλά με αποτέλεσμα η παρέα να θεωρήσει ότι έπρεπε να την μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

Διαφορετικές εκδοχές

Σε αυτό το σημείο όμως τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται καθώς οι καταθέσεις των μαρτύρων παρουσιάζουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές.

Ειδικότερα η Κ.Γ. καταθέτει ότι «την μετέφερε με ταξί στο Κέντρο Υγείας, ενώ είπε στους άλλους δύο γνωστούς τους να πάνε στα σπίτια τους».

Στον αντίποδα, οι Σ.Φ. και Λ.Τ. δίνουν μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων καθώς καταθέτουν ότι ήταν αυτοί που βρήκαν ταξί και, τελικά, μαζί με την Κ.Γ., μετέφεραν την κοπέλα όλοι μαζί στο Κέντρο Υγείας.

Συγκεκριμένα:

– Ο Σ.Φ. καταθέτει: «Πήγα μαζί με τον Λ., βρήκαμε ταξί και την πήγαμε στο Κ.Υ. Σκιάθου. Εγώ από εκεί και μετά έφυγα».

– Ο Λ.Τ. καταθέτει: «Πήγα με τον Σ. να βρούμε ταξί, γιατί δεν είχαμε τηλέφωνα, και με το ταξί την πήγαμε στο Κ.Υ. Σκιάθου. Στη συνέχεια έφυγα και έμεινε η Κ. μαζί της περιμένοντας τον γιατρό».

Αλληλοσυγκρούονται οι ιατροδικαστικές εκθέσεις

Όπως προκύπτει από την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής που διενεργήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεονταρή δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις ή ευρήματα που θα ήταν δυνατό να ενισχύσουν την εκδοχή πιθανής εγκληματικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «τα επιμέρους χαρακτηριστικά και η ανατομική κατανομή των παρατηρηθέντων κακώσεων καθιστά την πρόσκρουση σε ανένδοτη και ανώμαλη επιφάνεια ως τον επικρατέστερο μηχανισμό προκλήσεως των.

»»Το περιγραφόμενο κάταγμα του κροταφικού οστού είναι συχνότερα οστική βλάβη κεφαλής σε πτώση εξ ιδίου ύψους στο αντίστοιχο πλάγιο του σώματος. Δεν έχει χαρακτήρα εμπιεσματικού κατάγματος που θα υποδήλωνε πλήξη υπό θλώντος οργάνου. Συνάδει δε απολύτως με τις παρεχόμενες πληροφορίες (πτώση από δίκυκλο όχημα κινούμενο σε χαμηλή ταχύτητα)».

Η εν λόγω ιατροδικαστική έκθεση όμως φαίνεται ότι δεν έπεισε την οικογένεια η οποία ζήτησε από έτερο ιατροδικαστή να εξετάσει την θανούσα.

Στην έκθεση λοιπόν που συνέταξε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης απαριθμεί μια σειρά ερωτημάτων τα οποία ζητούν απάντηση, ενώ αφήνει υπόνοιες ότι ο θάνατος της κοπέλας θα μπορούσε να έχει προκληθεί όχι από τροχαίο ατύχημα, αλλά από ξυλοδαρμό.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

Ενώ ο φερόμενος ως οδηγός του δικύκλου που επέβαινε η Σόνια ως επιβάτης, Λ.Τ., υποστηρίζει στην κατάθεσή του ότι, αυτός και η θανούσα έπεσαν μαζί από το δίκυκλο και συγκρούστηκαν με το οδόστρωμα με την αριστερή πλάγια πλευρά τους, άρα συγκρούστηκαν έστω και με χαμηλή ταχύτητα κινούμενοι:

– η έκθεση της αυτοψίας της αστυνομίας δεν αναφέρει καμία φθορά στην αριστερή πλευρά του δικύκλου,
– στο οδόστρωμα δεν αναγνωρίστηκε επίσης καμία φθορά από την επαφή του με το δίκυκλο και κυρίως
– η θανούσα δεν έφερε καμία ιδιαίτερη εξωτερική κάκωση στην αριστερή πλευρά του κορμού της, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος και της επαφής της με το οδόστρωμα και ιδιαίτερα δεν έφερε εγκαύματα τριβής στην αριστερή επιφάνεια του προσώπου και της κεφαλής της.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω σημείο της έκθεσης από το οποίο φαίνεται ότι είναι πιθανό το τραύμα στο κεφάλι της άτυχης κοπέλας να προκλήθηκε κατόπιν χτυπήματος με αντικείμενο.

«Στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, όπου μεταφέρθηκε η θανούσα από το Κ.Υ. Σκιάθου, διαπιστώθηκε υποδόριο αιμάτωμα της αριστερής κροταφικής μοίρας της κεφαλής της.

Το κεφαλαιμάτωμα αποτελεί μία κάκωση που εμφανίζεται κατόπιν πλήξης του κρανίου με θλων όργανο. Στις περιπτώσεις δε, που αναγνωρίζεται χωρίς άλλη συνοδό εξωτερική κάκωση της περιοχής, το πιθανότερο είναι να έχει δημιουργηθεί κατόπιν κάθετης πλήξης και όχι από γωνία, όπως συμβαίνει συνήθως σε τροχαίο ατύχημα με πτώση του επιβαίνοντος του δικύκλου».

Παράλληλα, συνεχίζει η έκθεση: «Ερωτηματικά δημιουργούνται μελετώντας τις αναφορές των μαρτύρων, κατά τις οποίες απουσιάζει οποιαδήποτε πλήξη του κρανίου της Σόνιας επί του οδοστρώματος, πλήξη η οποία για να προκαλέσει κάταγμα του κρανίου θα πρέπει να είναι σφοδρή και να γίνει αντιληπτή από τους υπόλοιπους παρευρισκομένους. Στην περίπτωση πρόκλησης κατάγματος κροταφικού οστού κατόπιν πλήξης αυτού σε επιφάνεια, λόγω της δύναμης που ασκείται για την δημιουργία αυτού, αναμενόμενο είναι η παθούσα να χάσει τις αισθήσεις της, γεγονός το οποίο δεν περιγράφεται από κανέναν εκ των αυτόπτων μαρτύρων».

Πρόκειται για ξυλοδαρμό;
 
Αίσθηση προκαλεί επίσης ο ισχυρισμός του γαμπρού της Σόνιας κ. Κώστα Τσάκαλου, ο οποίος

μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι ο γιατρός που υποδέχθηκε την κοπέλα στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου έκανε λόγο για ξυλοδαρμό και όχι για τροχαίο ατύχημα.

Μάλιστα επικαλέστηκε πληροφορίες που προέρχονται από κατοίκους του νησιού!

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση της αδερφής της Σόνιας, η οποία αναφέρεται σε συνάντηση που είχαν οι συγγενείς της 39χρονης με τον εν λόγω γιατρό και σημειώνει ότι «όταν συναντηθήκαμε με τον γιατρό μας είπε ότι από πληροφορίες που έχει και που γνωρίζουν και άλλοι κάτοικοι του νησιού, η αδερφή μου είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού πριν το τροχαίο ατύχημα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κάποιος είχε χτυπήσει την αδερφή μου με αμβλύ αντικείμενο σε χρόνο προγενέστερο του τροχαίου, αφήνοντας έτσι ενδεχόμενο ο θάνατός της να οφείλεται σε ξυλοδαρμό».

Και από την αυτοψία που πραγματοποίησαν όμως οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σκιάθου στον τόπο του ατυχήματος προκύπτει επίσης μια σειρά ερωτημάτων.

Πώς γίνεται μετά το ατύχημα να μην βρεθούν ούτε ίχνη τροχοπεδήσεως, ούτε ίχνη πλάγιας ολίσθησης, ούτε αίμα, ούτε καν θραύσματα γυαλιού και πλαστικών εξαρτημάτων από την επαφή της μηχανής με το οδόστρωμα;

Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν τους συγγενείς της άτυχης 39χρονης οι οποίοι ζητούν απαντήσεις και κάνουν έκκληση στους μάρτυρες που γνωρίζουν περισσότερα για την υπόθεση να ανοίξουν το στόμα τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης