«Βροχή» οι προσφυγές για το «χαράτσι» της ΔΕΗ στα ακίνητα το οποίο κρίνεται σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης, η συζήτηση έχει οριστεί με βάση τις διατάξεις την πρότυπη δίκη.

Εισηγήτρια θα είναι η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η οποία ωστόσο αύριο θα αναφερθεί μόνο στα επιχειρήματα που επικαλούνται οι προσφυγές χαρακτηρίζοντας το «χαράτσι» ως νέο φόρο και όχι ειδικό τέλος κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέρος των προσφυγών, ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος, αναμένεται να απασχολήσει αύριο τους συμβούλους Επικρατείας. Κατά του ειδικού τέλους ακινήτων έχουν προσφύγει το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», Δικηγορικοί Σύλλογοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, και ο Δήμος Χαλανδρίου κλπ. ζητώντας ν’ ακυρωθεί η από 10,10,2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε το «χαράτσι» στα ακίνητα. Στην νέα προσφυγή που υπογράφουν 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι γίνεται αναφορά και στην επιβολή του τέλους στα διατηρητέα κτίρια απ’ τα οποία εξαιρούνται μόνο όσα είναι κενά, δεν αποδίδουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται…

Όπως υποστηρίζουν, με αυτό τον τρόπο, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και συντήρησής τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης