Στην Τήλο, ένα από τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, 50 πρόσφυγες έχουν γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο της ελληνικής φιλοξενίας. 

Σε ρεπορτάζ του, το ΒΒC χαρακτηρίζει την Τήλο «το πιο φιλόξενο» νησί της Ευρώπης και εκθειάζει τις προσπάθειες των κατοίκων και των τοπικών Αρχών να εντάξουν στην κοινωνία πρόσφυγες από τη ταλανισμένη Συρία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που δεχτούν να εργαστούν και να ενταχθούν στη μικρή κοινωνία των 800 κατοίκων, οι τοπικές Αρχές προσφέρουν στους πρόσφυγες δωρεάν διαμονή. 

Η Maka Barakah, από τη Δαμασκό της Συρίας, μίλησε στο BBC για τη μέχρι στιγμής εμπειρία της στη Τήλο.

«Σε άλλα νησιά, όταν βλέπουν πρόσφυγες, θυμώνουν. Εδώ στην Τήλο, όταν βλέπουν έναν πρόσφυγα, χαμογελούν και του λένε καλημέρα, αν είναι πρωί, και καλησπέρα, αν είναι βράδυ. Κάτι εδώ είναι διαφορετικό» δήλωσε η γυναίκα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Kousey al Damad έπιασε πρόσφατα δουλειά στον μοναδικό φούρνο του νησιού. «Έχασα επτά μήνες από τη ζωή μου στη Λέσβο. Χρειαζόμουν δουλειά. Δεν ήρθα εδώ για να τρώω, να κοιμάμαι ή για να παρακαλέσω να μου δώσουν σπίτι ή χρήματα» ανέφερε στο BBC και συμπλήρωσε: «Όταν έφτασα στην Τήλο, άλλαξε η ζωή μου. Το όνομα του νησιού δεν θα έπρεπε να είναι Τήλος, θα έπρεπε να είναι παράδεισος».

Η δήμαρχος Τήλου κα Μαρία Καμμά- Αλειφέρη δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι εάν ένα μικρό νησί μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, τότε αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ότι «με λίγη προσπάθεια δεν θα υπάρχει προσφυγική κρίση», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη. 

Οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο νησί παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες, με τη βοήθεια ΜΚΟ, να ιδρυθεί μια κοινή επιχείρηση Ελλήνων και προσφύγων. 

«Οι ντόπιοι και οι πρόσφυγες να ανοίξουν από κοινού μια επιχείρηση. Σκεφτόμαστε μια εταιρεία γαλακτοκομικών γιατί υπάρχουν πολλές κατσίκες στο νησί» δήλωσε η Φαίη Κουτζούκου, μέλος της οργάνωσης Solidarity Now. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης