Δακτύλιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές θα προτείνει στην επόμενη θητεία του, αν εκλεγεί, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εκτιμά ότι τα αυτοκίνητα στην πόλη είναι πιο πολλά απ’ αυτά που πραγματικά «χωράει».

Τις προθέσεις του φανέρωσε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση των εκδηλώσεων για την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», την προσεχή Κυριακή, που θα πραγματοποιηθούν στο τετράγωνο που περικλείεται από την οδό Εθνικής Αμύνης μέχρι και τη Βενιζέλου και από την Εγνατία μέχρι τη Λ. Νίκης. Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε και την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία τεσσάρων νέων λεωφορειολωρίδων στις οδούς Αγγελάκη, Παπαναστασίου, Λ. Στρατού και Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι θα πρέπει να διαχωρίζονται από τοιχίο, ώστε να προστατεύονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ενέργειες για την παράκτια συγκοινωνία που θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 50.000 άτομα ημερησίως, υπεραμύνθηκε του τραμ τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει άμεσα τις δυτικές συνοικίες, τόνισε ότι το μετρό καρκινοβατεί ελλείψει χρημάτων και κακού σχεδιασμού και ανακοίνωσε πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των ποδηλατοδρόμων, απορώντας για ακόμη μία φορά για την άρνηση της Περιφέρειας για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όσον αφορά στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», οι διοργανωτές από την Parallaxi και την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών υπογράμμισαν ότι θα στεφθούν από επιτυχία αν πεισθεί ο κόσμος να μην κατεβάσει εκείνη την μέρα το αυτοκίνητό του στο κέντρο ή αν το κάνει, να χρησιμοποιήσει τα συνεργαζόμενα πάρκινγκ που θα είναι δωρεάν (ΧΑΝΘ, λιμάνι, ΔΕΘ, δημαρχείο).

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι να ξαναδοθεί ο δημόσιος χώρος στους πολίτες και παρόμοια εκδήλωση- ευαισθητοποίησης να υλοποιείται κάθε Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, για τις 22 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδότοπο με αναβίωση παιχνιδιών, εκπαιδευτικά προγράμματα από μουσεία της πόλης, δράσεις με ποδήλατα, πατίνια, τρενάκι, μαθήματα γιόγκα, σάμπα, ζούμπα, ξιφασκίας στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, θερινό σινεμά στην πλατεία Αριστοτέλους, βόλεϊ και πινγκ πονγκ στον δρόμο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θεματικούς περιπάτους με ξεναγό στα κτήρια του κέντρου και μουσικές παρελάσεις από μπάντες που θα διασχίζουν την πόλη.

Σημειώνεται ότι πριν από τη συνέντευξη Τύπου συμβασιούχοι εισέβαλαν στην Αίθουσα Συσκέψεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι ότι, παρά την απόφαση για στήριξη του αγώνα τους από το δημοτικό συμβούλιο, ο δικηγόρος του δήμου υπέβαλε ένσταση, σε χθεσινή εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε εννέα από αυτούς.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «φριχτή παρανόηση», σημειώνοντας ότι ισχύει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για πλήρη συμπαράσταση στους 600 εργαζομένους, οι οποίοι, αν φύγουν, όπως είπε, «θα διαλυθεί ο δήμος, αφού αποτελούν το 20% του δυναμικού του».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης