Χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια κατά περίπτωση, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, για τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά θα δίνουν από την επόμενη εβδομάδα επτά τράπεζες.

Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν είναι ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση, τουριστικά πρακτορεία, θαλάσσια σπορ, λιανική τροφίμων, είδη λαϊκής τέχνης, μεταποίησης τοπικών προϊόντων και εμπορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για πρόγραμμα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και, όπως ανακοίνωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούσης και ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Γ. Γεροντούκος, το επιτόκιο είναι μόλις 2,8% και για τις περιοχές κάτω των 3.100 κατοίκων είναι άτοκο.

Τα δάνεια αφορούν σε κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις, ενώ κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 ευρώ. Μπορούν να υπαχθούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για τα κεφάλαια κίνησης οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν έδρα σε νησί, ενώ για τα επενδυτικά οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν σε νησί, χωρίς να είναι προϋπόθεση η έδρα των επιχειρήσεων να είναι σε νησί.

Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι η δημιουργία και διαμόρφωση χώρων, κτήρια, εξοπλισμός, μηχανήματα, λειτουργικές δαπάνες, αμοιβές τρίτων, κόστος εμπορευμάτων κ.λπ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τράπεζες που «τρέχουν» το πρόγραμμα είναι οι Εθνική, Πειραιώς – Atebank, Αττικής, Νέα Proton Bank, η Παγκρήτια Συνεταιριστική, η Συνεταιριστική Ευβοίας και η Συνεταιριστική Χανίων.

Η πρόσκληση είναι «ανοιχτή» μέχρι εξαντλήσεων των 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια είναι «ανοιχτά», χωρίς να απαιτούνται εξασφαλίσεις, παρά μόνο η εγγύηση φυσικού προσώπου.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, ενώ αρκεί και χαρτί ρύθμισης οφειλών. Θα απευθύνονται μετά την 1η εβδομάδα του Ιουνίου στις τράπεζες υποβάλλοντας αιτήσεις. Το ΕΤΕΑΝ και οι τράπεζες καλύπτουν το 70% της δαπάνης και το υπόλοιπο 30% το χρηματοδοτεί ο επιχειρηματίας. Για να του εκταμιευτεί το δάνειο, θα πρέπει πρώτα να βάλει στην τράπεζα τα χρήματά του.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου του 2013.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης