«Ανορθολογικό και εξαιρετικά δαπανηρό», χαρακτήρισε το μοντέλο διοίκησης του ΟΚΑΝΑ ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης ελέγχου του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε, ο ΟΚΑΝΑ «απορροφά περισσότερους πόρους για τη συντήρησή του, παρά για τις υπηρεσίες που προσφέρει», καθώς μόνο τα χρέη του Οργανισμού ανέρχονται σε 37,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόρισμα της έκθεσης έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελέα και έχει ζητηθεί διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων, καθώς και ο προσδιορισμός της οικονομικής ζημιάς από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον καταλογισμό των μη νόμιμων δαπανών.

Κατόπιν εντολής του επιθεωρητή, ύστερα από 10μηνο εξονυχιστικό διοικητικό, οικονομικό, διαχειριστικό και λειτουργικό έλεγχο των ετών 2008-2009, με αναφορά σε επιμέρους στοιχεία του 2010, παρατηρήθηκαν «Αυξημένη δαπάνη για μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, σειρά προνομίων, μεταξύ των οποίων και ετήσια ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης του συλλόγου εργαζομένων σε ποσοστό 1% του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού».

Για τα επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι λόγω της κακοδιαχείρισης, ο οργανισμός «όχι μόνο δεν ωφελήθηκε, αλλά πλήρωσε και από πάνω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραλαμβάνοντας τον ΟΚΑΝΑ (σ.σ. τον Μάρτιο του 2010), έκρινα νομικά, δεοντολογικά και ηθικά επιβεβλημένο να εξασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί από αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις της τελευταίας διετίας», τόνισε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, και συμπλήρωσε ότι «στόχος της τωρινής διοίκησης είναι να μειωθεί η λίστα αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης, αλλά όχι εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης