Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώνει επιχειρησιακές ευθύνες που δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθούν.

Σύμφωνα με τους δασοφύλακες «η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη» και πριν οι φλόγες φθάσουν στον Νέο Βουτζά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους δασοφύλακες «η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη» και πριν οι φλόγες φθάσουν στον Νέο ΒουτζάΣχετικά με την φωτιά στην Κινέτα η Ομοσπονδία τονίζει ότι η καταστροφή δεκάδων στρεμμάτων πευκοδάσους, ανάμεσά τους του μοναδικού ελατοδάσους των Γερανείων, προκαλεί θλίψη και θυμό ταυτόχρονα.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους πληγέντες και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεώργιος Παπαδιάς απαρίθμησε τα βασικά λάθη κατά την εκτίμησή του έγιναν σε επιχειρησιακό επίπεδο. Όπως ανέφερε, υπό τον φόβο εξάπλωσης της φωτιάς προς τα βόρεια, πολλά πυροσβεστικά οχήματα μετέβησαν προς τον Διόνυσο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν υπήρξε πρόβλεψη για το ενδεχόμενο επέκτασης της πυρκαγιάς προς τα νότια. «Είχαν κακή μετεωρολογική ενημέρωση» είπε ο κ. Παπαδιάς.
Ένα δεύτερο λάθος που διαπίστωσε είναι ότι δεν έφθασαν γρήγορα στο σημείο που έπρεπε πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα η φωτιά. Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διαπίστωσε κακό συντονισμό από «μια αόρατη και ανύπαρκτη πολιτική προστασία».

Η μοιραία εκτροπή

Εξάλλου όπως αναφέρει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης με άρθρο του στην «Κ»:

Είναι δύσκολο κανείς να αναφερθεί με νηφαλιότητα και με «καθαρή ματιά» στη βιβλική καταστροφή στο Μάτι της Αττικής, όταν οι έντονες μνήμες ενός ανείπωτου ολέθρου είναι τόσο νωπές. Και, την ίδια ώρα, είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας εθνικής τραγωδίας. Αποτελεί, όμως, ευθύνη της κοινωνίας μας, όχι μόνο απέναντι στους δεκάδες νεκρούς και στους συγγενείς τους, αλλά στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, να αναζητήσει τα αίτια και τις ευθύνες της τραγωδίας. Και να φροντίσει να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογες καταστροφές και απώλειες ζωών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είναι προφανές ότι στην πληγείσα περιοχή υπάρχουν σοβαρά θέματα – προβλήματα άναρχης δόμησης, αλλά και, όπως αποδείχθηκε, έλλειμμα σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Όμως, ακόμα και με την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση, είναι μείζον να διευκρινιστεί ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας και να διερευνηθεί κατά πόσον η έλλειψη συντονισμού οδήγησε στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Όταν η πυρκαγιά «κατέβηκε» από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της συγκεκριμένης λεωφόρου. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και με βάση την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (και την αναδημοσίευσή της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) κάποια στιγμή μετά τις 18.20 και πριν από τις 19.54.

Η εκτροπή αυτή φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο –από τα πολλά– επιχειρησιακά λάθη που συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Οχι γιατί δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τη στιγμή που αυτή είχε παραδοθεί στις φλόγες. Αλλά γιατί, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία καιγόταν, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, μεταξύ των οποίων και «επωνύμων», όπως αυτή της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα, αλλά όπως προκύπτει και από την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η εκτροπή των αυτοκινήτων γινόταν: από δύο σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος (σημεία 1 και 2 στο ανακοινωθέν της Ελληνικής Αστυνομίας, από το πρώτο και πλησιέστερο προς Αθήνα η εκτροπή γινόταν μέσω της οδού Φλέμιγκ) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα και μέσω της οδού Αγίας Μαρίνας (σημείο 3 στο ανακοινωθέν) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Καθώς οι οδηγοί απληροφόρητοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους, οδηγήθηκαν και από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι!

Για να αποκτήσει κανείς καλύτερη εικόνα αναφορικά με το τι συνέβη, στον χάρτη απεικονίζονται η αρχική εστία και η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, τα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας (με μπλε τρίγωνα) και οι κατευθύνσεις, τις οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολούθησαν οι οδηγοί που κινούνταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης των οχημάτων ήταν να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους στενούς δρόμους της περιοχής και να ακινητοποιηθούν τα οχήματα, τη στιγμή που η πυρκαγιά μαινόταν. Μία ακόμα εκτροπή της κυκλοφορίας (4ο σημείο στο ανακοινωθέν) έγινε επί της οδού Ποσειδώνος, στην κατεύθυνση προς Μαραθώνα, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Λίγο πριν από αυτό το σημείο, βρίσκεται η οδός Ειρήνης, όπου βρήκαν τον θάνατο 26 άτομα, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα αφού εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους.

Το χάος που επικράτησε εκείνη τη στιγμή αποτυπώνεται και επιβεβαιώνεται και στις συγκλονιστικές φωτογραφίες με τα καμένα αυτοκίνητα: είχαν ακινητοποιηθεί κινούμενα και προς τις δύο κατευθύνσεις, κίνηση που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να γίνει στους στενούς δρόμους της περιοχής.

Εμπλεκόμενοι
Οι αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν στη λεωφόρο Μαραθώνος, εκτελούσαν εντολές. Αν τους είχε δοθεί η εντολή να διακόψουν την κυκλοφορία και να στείλουν τα αυτοκίνητα πίσω, και όχι στο σημείο της καταστροφής, θα το έκαναν. Το μοιραίο λάθος οφείλεται καθαρά σε παντελή έλλειψη συντονισμού. Στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής εμπλέκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής. Η ευθύνη του συντονισμού όλων αυτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του φυσικού φαινομένου ανήκει στην Πολιτική Προστασία, η οποία απέτυχε παταγωδώς να επιτελέσει το έργο της.

Η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί και θα πρέπει απερίσπαστη να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της. Όμως, η πολιτική ευθύνη για το ποιος επελέγη στη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ανήκει, ακέραια, στους αρμόδιους υπουργούς: τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στο υπουργείο του οποίου υπάγονται οι παραπάνω κρατικοί φορείς και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το νέο υπερ-όργανο πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και θα αντικατασταθεί από ένα πολιτικό υπερ-όργανο. Σε αυτό θα εντάσσονται όλες οι υπηρεσίες αρμόδιες για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.

Δεν θα είναι ένα νέο υπουργείο αλλά μία νέα δομή με νέο τίτλο/ονομασία η οποία θα έχει πολιτική εποπτεία και επικεφαλής μπορεί να είναι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εάν όχι τότε θα προσδιοριστεί υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός για τον συντονισμό του νέου οργάνου. Οι υπηρεσίες που θα είναι υπό την εποπτεία της συγκεκριμένης δομής θα είναι μεταξύ άλλων το Αστεροσκοπείο, ο Διαστημικός Οργανισμός αλλά και Λιμενικό, Πυροσβεστική, Δήμοι, ΕΚΑΒ, κ.ά.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν – εκτός απροόπτου – την προσεχή Παρασκευή.

Δέσμη μέτρων για τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προανήγγειλε την κατεδάφιση τουλάχιστον 3.150 κτισμάτων στην Αττική, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση ενός έννομου πλαισίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης