Τη θέση της Εκκλησίας σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη του, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων και πρόεδρος της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας, Θεόκλητος.

«Δεν υπάρχει πόλεμος ή θεομηνία για να συνεισφέρουμε. Καλούμαστε, αντίθετα, να συνεισφέρουμε για τις ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα άλλων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόκλητος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, σύμφωνα με πρόσφατες τραπεζικές εκτιμήσεις, ανέρχεται, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, σε 702.160.000 ευρώ, και τελικά της έχει απομείνει μόνο το 4% της αρχικής της.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές της, αυτές δεν ξεπερνούν τις 9 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών επεσήμανε ότι «πολλές φορές το κράτος αφαίμαξε την περιουσία της Εκκλησίας», με τελευταία το 1952, όταν υπογράφηκε και η σύμβαση που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα και προσδιόριζε τις υποχρεώσεις των δύο μερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προειδοποίησε, ακόμα, ότι «η επιβολή φόρων θα οδηγήσει τα εκκλησιαστικά πρόσωπα σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με τον κ. Θεόκλητο η Εκκλησία δεν θέλει να αρνηθεί τη συμμετοχή της στους φόρους, αλλά οι φόροι αυτοί θα πρέπει να είναι πάνω στην περιουσία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Εκκλησία και με όσα ισχύουν για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

«Είναι παραπλανητικό να λένε ότι τα παίρνουν από την Εκκλησία για τους ενδεείς. Τα παίρνουν από τους ενδεείς για τους ενδεείς», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Θεόκλητου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, γιατί δεν είναι τέτοιο, ούτε είναι αυτός ο ρόλος της.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων τάχθηκε, τέλος, υπέρ του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας. «Μακάρι να είχε γίνει. Έτσι κι εγώ δεν θα είχα παπάδες που θα μου έλεγαν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί να είχα λιγότερους, αλλά θα ήταν παπάδες. Φταίμε όμως κι εμείς. Γιατί πολλές φορές κάναμε από άμβωνα, πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

«Ναι μεν, αλλά» Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία

Αντιδρά η Εκκλησία στην «έξτρα» φορολόγησή της

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης