Μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν από την αρχή και να σταθούν γερά στα πόδια τους, κερδίζοντας το στοίχημα της επανένταξης στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, αναμένεται να δώσει ο Δήμος Βόλου, σε 70 άστεγους.

Ανθρώπους που από μία στραβοτιμονιά ή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς εργασία, χωρίς σπίτι και υπάρχοντα, να περιφέρονται στους δρόμους και να περιθωριοποιούνται πίσω από μία ταμπέλα: «άστεγος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα στον Ξενώνα Αστέγων Βόλου φιλοξενούνται περίπου 16 άστεγοι. Ανθρωποι που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής και βρέθηκαν στους δρόμους να δίνουν τη μάχη για να διαβιώσουν.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι η ομάδα στόχος, ενός νέου προγράμματος που υπέβαλλε ο Δήμος Βόλου στο Υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας κονδύλια για την υποστήριξη 70 αστέγων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Τοπικής Απασχόλησης- Προγραμματισμού και Διαχείρισης ΣΕΣ, Άρη Σαββάκη, το πρόγραμμα αφορά στη «Στέγαση και Επανένταξη» 70 αστέγων του Δήμου. Περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Δεν στοχεύουν μόνο στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων για τη στέγαση σε δικά τους σπίτια. Δεύτερος και σημαντικότερος πυλώνας του προγράμματος είναι η εργασιακή τους επανένταξη. Πρόκειται για το εισιτήριο επανένταξής τους στον κοινωνικό ιστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί ο κ. Σαββάκης, από το σύνολο των 70 ατόμων που θα ενταχθούν, ποσοστό 40%, δηλαδή 28 άτομα, πρέπει να συμμετέχει και στους δύο πυλώνες ενεργειών, με κόστος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Αν ο ωφελούμενος συμμετέχει μόνο στον πυλώνα της στέγασης το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.500 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Αστέγων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων.

Επίσης μπορούν να συμμετέχουν οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφτεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ή την Πρόνοια, γυναίκες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας αλλά και άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικές Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Οι παροχές

Η ενίσχυση των αστέγων θα στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες. Την στέγαση, και την κοινωνική επανένταξη.

Στην ενίσχυση της στέγασης, περιλαμβάνεται κάλυψη του ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους. Το ποσό έως 180 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 240 ευρώ για δυο άτομα και έως 280 ευρώ για οικογένεια.

Επίσης καλύπτονται οικονομικά έξοδα επισκευής υφιστάμενης κατοικίας εφόσον υπάρχει έως 3.600 ευρώ, δαπάνες οικοσκευής και βασικών αγαθών έως 1.500 ευρώ ανά άτομο και 2.000 ευρώ ανά οικογένεια και δαπάνες καθημερινών αναγκών (διατροφή και κάρτες μετακίνησης) έως 200 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 250 ευρώ ανά οικογένεια

Στις δράσεις κοινωνικής επανένταξης επιχορηγείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό της χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτερου μισθού. Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση με επιταγή κατάρτισης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό κόστος 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο. Τέλος προβλέπεται επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης με επιδότηση για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου και αγοράς εξοπλισμού έως 6.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης