Δραματική είναι η νύχτα της Κυριακής για τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τους κατοίκους στη βόρεια Εύβοια καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Φαράκλας συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι επίγειες δυνάμεις με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών προσπαθούν να κρατήσουν οριοθετημένη τη φωτιά προκειμένου να μην απειλήσει την κωμόπολη της Λίμνης. Σε ετοιμότητα βρίσκεται το οχηματογωγό Καπετάν Αριστείδης σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν το βράδυ βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη. Πρέπει να σημειωθεί, ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς.

Στη Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι ισχυροί άνεμοι, η πυκνή βλάστηση, η τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και το ανάγλυφο ήταν οι αιτίες που η πυρκαγιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

 Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και επτά χωματουργικά μηχανήματα. Με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα.

Οι επίγειες δυνάμεις προοδευτικά αναμένεται να ενισχυθούν με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Ήδη πάντως η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 20.000 καμένα στρέμματα δάσους. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, κάηκε μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία, καθώς και αποθήκες. Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στην περιοχή.
Παράλληλα προανήγγελε μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές.

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια» τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης