ΔΕΗ: Απάτη με εικονικές πληρωμές λογαριασμών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 09:12
ΔΕΗ: Απάτη με εικονικές πληρωμές λογαριασμών
Εξιχνιάσθηκε η υπόθεση απάτης εις βάρος τραπεζικού καταστήματος και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.).

Συγκεκριμένα, σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος δύο Ελλήνων και τριών αλλοδαπών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία πραγματοποιούσε απατηλές πληρωμές λογαριασμών της Δ.Ε.Η., μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της τράπεζας.

Αντιπρόσωπος του τραπεζικού καταστήματος κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι, κατά το χρονικό διάστημα από τις 04-01-2012 έως και τις 19-01-2012, πραγματοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της τράπεζας 80 απατηλές πληρωμές λογαριασμών της Δ.Ε.Η., με τη χρήση 10 πιστωτικών καρτών, έκδοσης της ανωτέρω τράπεζας, συνολικού ύψους 47.383,71 ευρώ.

Από ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποίησε προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 22 μοναδικοί διαφορετικοί συνδυασμοί ηλεκτρονικών διευθύνσεων (ip addresses), μέσω των οποίων έγιναν οι απατηλές συναλλαγές.

Επίσης, προσδιορίστηκαν οι συνδέσεις διαδικτύου των πέντε κατηγορουμένων, μέσω των οποίων προέβησαν στις συναλλαγές αυτές.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) πραγματοποίησαν την Τετάρτη το πρωί έρευνες -παρουσία εισαγγελικών λειτουργών- σε σπίτια και καταστήματα των εμπλεκομένων, στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα σταλούν για τις ανάλογες εργαστηριακές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 09:23