Δέκα εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές από τη θεομηνία στο δήμο Θερμαϊκού

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 02:31
Δέκα εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές από τη θεομηνία στο δήμο Θερμαϊκού
Σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αντιπλημμυρικά έργα, παρεμβάσεις σε υποδομές, αλλά και για την αντιμετώπιση προβλημάτων επαγγελματιών και αγροτών, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία κατέληξε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Θερμαϊκού, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως δήλωσε, μετά την σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών, η μελέτη για επτά ρέματα της περιοχής θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είχε ξεκινήσει διαδικασίες πριν από τη θεομηνία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μελέτη σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ Παγίων και για την βελτίωση της κατάστασης στο ρέμα της Μηχανιώνας, που δεν άντεξε τον μεγάλο όγκο του νερού, λόγω της μικρής διατομής του.

Ταυτόχρονα, θα γίνουν παρεμβάσεις κοντά στο Κέντρο Υγείας, με τοιχία αντιστήριξης και θα αντιμετωπιστούν και οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.

Για τις ζημιές στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξήντα χρόνων δρόμο, χωρίς αποχετεύσεις των όμβριων (υδάτων)» τόνισε : «Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν από κοινού και το κράτος σε συνεργασία και με την περιφέρεια, θα έρθει εδώ την Κυριακή ο κ. Χαρίτσης, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο κ. Σπίρτζης θα έχουν μια προσωπική εκτίμηση για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε στο δρόμο αυτό, χρειάζεται μια επικαιροποίηση, κάποια μελέτη που υπάρχει και να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μετά από επικοινωνία με τον κ. Αλεξιάδη συμφωνήθηκε να αντιμετωπισθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος των επαγγελματιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες «με έναν τρόπο που να τους διευκολύνει ουσιαστικά», όπως και για τους αγρότες θα ληφθεί μέριμνα, αφού ξεπεραστούν και κάποιες δυσκολίες καταγραφής τους σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ.

Ο υπουργός ευχαρίστησε και την υφυπουργό και τον περιφερειάρχη, το δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Νομίζω ότι αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που έζησε ο κόσμος και σε αυτό που έχει ανάγκη αυτήν την στιγμή ο κόσμος, χωρίς κοκορομαχίες και μετάθεση ευθυνών, είναι ζητήματα που μόνο μέσα από μια συνεργασία, καλή συνεννόηση, μπορούμε πραγματικά να αναμετρηθούμε με αυτά τα προβλήματα, που προέκυψαν σε αυτήν την περιοχή» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο


«Θα είμαι παρούσα σε κάθε προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και βέβαια και η τοπική αυτοδιοίκηση, με την πολύ καλή συνεργασία που έχω και με τον περιφερειάρχη και με τον δήμαρχο, θα προσπαθήσω κι εγώ παίρνοντας προφανώς κατευθύνσεις από την κυβέρνηση να κάνω το καλύτερο» πρόσθεσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές

«Νοιώθω -είμαι χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση- μια ασφάλεια ότι θα προχωρήσουν τα ζητήματα» δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και συνέχισε : «Όλα τα θέματα που ανέφερε ο υπουργός, νομίζω ότι δρομολογούνται από αύριο κιόλας ώστε να επιλυθούν». «Η αποτελεσματικότητα μας, λοιπόν, αρχίζει να μετριέται από αύριο» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου οι ζημίες υπολογίζονται σε δέκα εκατομμύρια ευρώ, από την καταγραφή στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.

Διαβεβαίωση για την χορήγηση των κονδυλίων


Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε για την «άμεση ανταπόκριση» την κυβέρνηση, τον υπουργό και την υφυπουργό Εσωτερικών, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας από τον οποίο, μετά από επικοινωνία μαζί του, έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα διαθέσει κονδύλια για να κατευθυνθούν στην περιοχή για την αποκατάσταση των ζημιών. Πρόσθεσε ότι θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως είχε δεσμευτεί στον δήμο, αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή και θα διεκδικηθούν πόροι από την κυβέρνηση για να φτιαχτεί ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πέρα από το γεγονός ότι έχουν υποστεί ζημιές και δημόσιες υποδομές, αλλά και σπίτια και καταστήματα, έχουμε και μια ανθρώπινη ζωή που αυτή τη στιγμή αναζητείται. Και αντιλαμβάνεστε ότι για όλους εμάς αυτή τη στιγμή, για όλο τον κόσμο για όλους τους πολίτες, τέτοιες στιγμές δε μπορεί παρά να έχουμε την ευθύνη να δούμε πως μπορεί ο καθένας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταποκριθεί» είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην σύσκεψη, πήραν μέρος επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελος, η αναπληρώτρια γ. γ. του ΥΠΕΞ Κυριακή Τεκτονίδου, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.α.

Πηγή: makthes.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 02:31