Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτονται και νέες καταγγελίες γίνονται μετά το ρεπορτάζ της «Θ» σχετικά με τη φάμπρικα που είχε στηθεί στην πρώην νομαρχία Κιλκίς με τα εκατοντάδες αμαρτωλά «45άρια» από στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πρώην νομαρχιακούς συμβούλους αλλά και με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, πολλά από τα έργα τα οποία πληρώθηκαν δεν εκτελέστηκαν καν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες άλλα έσπασαν σε εκατοντάδες μικρότερα, για να δοθούν σε «ημετέρους», μέσω της αμφιλεγόμενης και διάτρητης διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ οι σχετικές καταγγελίες υποβλήθηκαν στη Δικαιοσύνη αλλά και σε υπουργούς της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως και σε βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν υπήρξε το παραμικρό αποτέλεσμα.

Αδράνεια της Δικαιοσύνης

Όπως εξηγεί στη «Θ» η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Λένα Αναστασιάδου, «το θέμα με τα έργα-μαϊμού αλλά και την όλη διαχείριση του συνόλου των έργων της νομαρχίας απασχόλησε επανειλημμένως το νομαρχιακό συμβούλιο, την τοπική κοινωνία και τον τοπικό Τύπο». Σημειώνει πως η υπόθεση έφτασε και στη Δικαιοσύνη, από την οποία οι καταγγέλλοντες κλήθηκαν και έδωσαν μαρτυρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά και έπειτα από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις, η υπόθεση βρίσκεται σήμερα προς διερεύνηση στους οικονομικούς επιθεωρητές. Όπως όμως δήλωσε στη «Θ» αρμόδια οικονομική επιθεωρήτρια, «λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων, το θέμα δεν έχει ακόμη διερευνηθεί». Ανάλογη τύχη είχε και η καταγγελία η οποία έγινε από την αντιπολίτευση προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η καταγγελία έγινε το 2007, αλλά παραμένει ακόμη σε κάποιο συρτάρι «λόγω έλλειψης προσωπικού», όπως εξήγησαν στη «Θ» οι αρμόδιοι.

Διακομματική συγκάλυψη

Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν η αδιαφορία και η αδράνεια που επέδειξαν όλοι οι πολιτικοί προς τους οποίους απευθύνθηκαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και ομοϊδεάτες του πρώην νομάρχη και νυν δημάρχου Κιλκίς. Όπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κιλκίς Γιάννης Τσογκίδης, «επισκεφθήκαμε τα τότε κυβερνητικά στελέχη, τους Σάββα Τσιτουρίδη και Κώστα Κιλτίδη, που ήταν και από το Κιλκίς και γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, αλλά και τον κ. Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος ήταν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Εξηγήσαμε σε όλους το τι ακριβώς γινόταν στη νομαρχία, τους δώσαμε στοιχεία, αλλά ουδείς ασχολήθηκε τελικώς με την υπόθεση». Η αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο ενημέρωσε και τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Φλωρίδη και Θόδωρο Παραστατίδη, αλλά και από εκεί δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαλάσκας πήρε το 2002 το «γαλάζιο» χρίσμα για νομάρχης, έχοντας τη στήριξη και των δύο βουλευτών της Ν.Δ., των κυρίων Κιλτίδη και Τσιτουρίδη.

Έργα-μαϊμού

Από στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί και στον τοπικό Τύπο («Μαχητής», «Ημερησία»), προκύπτει ότι μεταξύ των διαβόητων «45αριων» υπήρχαν αρκετά που δεν εκτελέστηκαν καν και απλώς πληρώθηκαν. Από τα έργα τα οποία συζητήθηκαν περισσότερο ήταν η «Διαμόρφωση και περίφραξη πλατείας Άνω Θεοδωρακίου», με τη διαφορά όμως ότι στο εν λόγω χωριό δεν υπάρχει καν πλατεία, πόσο μάλλον περίφραξη. Παραδοτέα δεν ευρέθησαν και για σειρά άλλων έργων, όπως η περιφερειακή Γερακώνας, ο ηλεκτροφωτισμός του κόμβου Μελισσουργιού, εξοπλισμοί γεωτρήσεων κ.λπ..

Στις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες δεν υπήρξε ουδεμία πειστική απάντηση εκ μέρους του κ. Μπαλάσκα. Ως μόνη δικαιολογία, διατυπωμένη μάλιστα από υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι ότι πράγματι κάποια έργα δεν έγιναν όπως ακριβώς περιγράφονται στην προκήρυξη και στη σύμβαση παραχώρησης, αλλά στη θέση τους έγιναν άλλα, παραπλήσια. Υπάρχει, μάλιστα, και σχετικό χειρόγραφο σημείωμα του τότε διευθυντή της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, το οποίο αναφέρεται σε πέντε συγκεκριμένα έργα, τα οποία «αντικαταστάθηκαν» από άλλα, παραπλήσια!

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, για τα περισσότερα από τα «αμαρτωλά» έργα, η μελέτη και η επίβλεψη ανατέθηκαν σε συνταξιούχο υπομηχανικό, γεγονός που το ίδιο το ΤΕΕ/ΤΚΜ έκρινε ως «μη νομότυπο».

Πηγή:makthes

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης