Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 4523/2009 απόφασή του έκρινε μη νόμιμο το από 25.10. – 22.12.1999 Προεδρικό Διάταγμα για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Κοινότητας Παλαιάς Πεντέλης Αττικής.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι από την περιοχή Αγίας Τριάδας της Παλαιάς Πεντέλης, οι οποίοι υποστήριζαν ότι θίγονται από τις ρυθμίσεις του Π.Δ. του 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, με το Π.Δ. του 1999 δεν αναθεωρείται το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, αλλά επεκτείνεται το εγκεκριμένο σχέδιο.

Για την επέκταση απαιτείται, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, η «προηγούμενη εκπόνηση και έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου».

Το επίμαχο Π.Δ. εκδόθηκε χωρίς την προηγούμενη έκδοση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και για τον λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί ως παράνομο, αναφέρει το ΣτΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ακόμη ότι «όπως προκύπτει από τα διαγράμματα που συνοδεύουν το προσβαλλόμενο διάταγμα, με αυτό δεν τροποποιείται απλώς το εγκεκριμένο υπό την ανωτέρω έννοια ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά επιχειρείται πολεοδομική διαρρύθμιση όλων των ακινήτων που περικλείονται από ρυμοτομικές γραμμές στα διαγράμματα της διανομής, δηλαδή τόσο των διανεμηθέντων κλήρων και κοινόχρηστων χώρων, όσο και των πέραν τούτων εκτάσεων, που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διανομής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης