Καμία επιβάρυνση ή ρύπανση για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης, δεν διαπιστώνεται στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, από το βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στις 5 Απριλίου του 2007, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του 2012 του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που πραγματοποίησε για πέμπτη χρονιά μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή.

Από τις μετρήσεις και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώνεται ότι οι συγκεντρώσεις πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, τόσο στα δείγματα του θαλασσινού νερού όσο και στα επιφανειακά ιζήματα, είναι ιδιαίτερα μικρές σε όλη την περιοχή που μελετήθηκε, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα πετρελαιοειδών σε κανένα σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις υπόλοιπες οργανικές ουσίες ανθρωπογενούς προέλευσης, δεν παρατηρήθηκαν σε κανένα σταθμό και βάθος ενδείξεις επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

Οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν ήταν κυρίως διάφοροι φθαλικοί εστέρες σε συγκεντρώσεις που είναι αναμενόμενες στις ελληνικές θάλασσες. Όπως είναι γνωστό, οι ενώσεις αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες στο περιβάλλον, καθώς περιέχονται στα πλαστικά.

Το ΕΛΚΕΘΕ, με αίτημα του τότε Υπουργείου Ναυτιλίας, αμέσως μετά το ναυάγιο του Sea Diamond στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 13 δειγματοληψίες στην περιοχή για τη μελέτη των θαλάσσιων οργανισμών καθώς και φαινομένων τυχόν βιοσυσσώρευσης οργανικών και ανόργανων ρύπων με την πρώτη τον Μάιο του 2007 και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2012. Το κόστος της ετήσιας έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ ανέρχεται σε 70.000 ευρώ το χρόνο, και επιβαρύνει την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Στην επόμενη έκθεση που αναμένεται να κατατεθεί τον Ιούλιο του 2012 θα περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα από τη μελέτη των θαλάσσιων οργανισμών και επομένως θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος πέντε χρόνια μετά το ατύχημα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης