Δεν υπάρχουν «πυρήνες» της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013, 13:47
Δεν υπάρχουν «πυρήνες» της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ.
Στη διαπίστωση ότι δεν συγκροτούνται «πυρήνες», ή «φράξιες», ή «θύλακες» της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχουν συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό, καταλήγει η ειδική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία παρουσίασε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχή τους σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων και καταχρηστική άσκηση εξουσίας.

Η έρευνα ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου με εντολή του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Νίκου Δένδια και υπό την εποπτεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώθηκαν αδικήματα όπως δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, «προστασία παράνομων δραστηριοτήτων», συμμετοχή σε αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ακραία αστυνομική συμπεριφορά με φυλετικά - ρατσιστικά, σεξιστικά ή άλλα κίνητρα.

Στο διάστημα αυτό ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και δύο σκάφη.

Συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 10 συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή, ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες, ενώ κατασχέθηκαν πληθώρα όπλων, 287.000 ευρώ, πληθώρα ειδών επικοινωνίας, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου - παραεμπορίου.

Στο ίδιο διάστημα διεξήχθη παράλληλα έρευνα «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς», κατά την οποία καταγράφηκαν 142 υποθέσεις από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τον Συνήγορο του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Από αυτές, οι 71 διενεργήθηκαν αυτοτελώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία εξιχνίασε το 85%.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται 203 αστυνομικοί σε «ακραίες συμπεριφορές», εκ των οποίων οι 118 ως υπαίτιοι (δόλος, αμέλεια) και οι 85 για σύμπραξη σε ακραία συμπεριφορά.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές σε «ακραία συμπεριφορά» αναδεικνύονται η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

Δείτε τα βασικά σημεία τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας:


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013, 16:43