«Δεν μπορώ άλλο, μαμά»: Το συγκλονιστικό βίντεο για το πώς μεγαλώνουν παιδιά με αυτισμό σε ένα αδιάφορο κράτος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, 13:32
«Δεν μπορώ άλλο, μαμά»: Το συγκλονιστικό βίντεο για το πώς μεγαλώνουν παιδιά με αυτισμό σε ένα αδιάφορο κράτος

Στο αμήν… Εκεί έχει φτάσει μια οικογένεια στα Χανιά, μη μπορώντας να βρει λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και δεν είναι άλλο από το πώς μεγαλώνει ένα παιδί με αυτισμό σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά επιβαρυμένο.

Η κυρία Γιάννα Κωστάκη, με επιστολή της που κοινοποιεί και στο Parakritika.gr και ύστερα από περίπου δύο χρόνια αγώνων, προσπαθώντας να βρει το δίκιο της, «ξεσπάει», μη μπορώντας, όπως λέει, να προσφέρει κάτι άλλο στο παιδί της, ζητώντας ακόμη και την παρέμβαση του Χανιώτη πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το δε βίντεο που συνοδεύει την επιστολή αποδεικνύει και το τι περνάει η οικογένεια - και ειδικά ο Χρήστος, ο οποίος δεν μπορεί να αντέξει τους θορύβους, τη φασαρία και τις φωνές!

Έχει απευθυνθεί στην κυριολεξία παντού… Δεν κατάφερε τίποτα! Κίνησε γη και ουρανό… Αδιέξοδο! Ζήτησε από τους νέους της γείτονες να σκύψουν στο πρόβλημα… Αδιαφορία! Πήγε στις αρμόδιες υπηρεσίες… Τίποτα! Μόνο η ευαισθησία του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος, όχι μόνο έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά και κάτι παραπάνω… Ε, και;

Ίσως όλα να είχαν λυθεί εξ αρχής, αν… Αυτό το «αν» ψάχνει ακόμη και σήμερα η κυρία Κωστάκη, σύζυγος ενός αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, του αλεξιπτωτιστή, Νίκου Κωστάκη, ενός ανθρώπου ο οποίος έχει τιμήσει και με το παραπάνω το εθνόσημο και την αγαπημένη του 1η Μ.Αλ.

Αλήθεια, έτσι αντιμετωπίζει το κράτος τους ανθρώπους που υπηρετούν -κυριολεκτικά- την πατρίδα;

Αναλυτικά, η επιστολή της κυρίας Κωστάκη:

«Με αξιοπρέπεια μόνο.

Ο γιος μου, Χρήστος, διαγνώσθηκε με Αυτισμό, όταν ήταν 23 μηνών, με τα αδέλφια του 3,5 ετών και 38 ημερών αντίστοιχα. Aχαρτογράφητα νερά. Η καθημερινότητά μας, πλέον, είχε συνεδρίες διαφόρων ειδικοτήτων, θεραπεία Yπερβαρικής Ιατρικής στο εξωτερικό, ατελείωτη δοκιμασία της έννοιας της υπομονής. Τα πάντα για να γίνει όσο πιο λειτουργικός μπορούσε. Χρόνος, χρήμα, ψυχολογικό και σωματικό κόστος. Για λίγο θεώρησα ότι τον Αυτισμό τον είχαμε υπό έλεγχο. Βιάστηκα…

Αγοράσαμε το σπίτι μας το 2009. Πληρούσε όσα οι ειδικοί μάς είχαν υποδείξει. Ήρεμη, ήσυχη γειτονιά, όπου δομήσαμε ένα περιβάλλον κατάλληλο για ένα αυτιστικό παιδί. Δημιουργώντας με όλους τους γείτονες άριστες σχέσεις… Όλοι αγαπούν τον Χρήστο.

Όταν λοιπόν αγοράσθηκε το διπλανό μας οικόπεδο, ειλικρινά χάρηκα. Οι νέοι μας γείτονες, οικογένεια ενός μεσίτη, μιας δικηγόρου με δύο παιδιά μηχανικούς, θα έκτιζαν για ιδιοκατοίκηση… Έτσι μας είπαν.

Τελικά, οι δύο πολυτελέστατες επαύλεις, με τρεις πισίνες, ήταν για αποκλειστική τουριστική χρήση, Airbnb κ.λπ. Με δυνατότητα φιλοξενίας 18 ατόμων, σε ένα οικόπεδο.

Θεωρώ υποτίμηση της κοινής λογικής να χρειαστεί να περιγράψω τα επακόλουθα. Το μόνο που αρκεί και έχει σημασία είναι ότι το περιβάλλον πλέον έγινε τοξικό, μη βιώσιμο για όλους μας, ειδικότερα για τον Χρήστο.

Για τρία χρόνια, από το 2017, παρακαλούσα τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Να μεριμνήσουν για την ηχορύπανση και την οχληρία. Τίποτα. Όταν τους είπα ότι ο Χρήστος παθαίνει κρίσεις, "χτυπιέται", μου είπαν: "Αφού ήξερες ότι είχες αυτιστικό γιο, γιατί δεν πήρες 4 στρέμματα, να χτίσεις και να τον χώσεις μέσα;". Δεν μίλησα. Σώπασα… Μου απάντησαν: "…Εμείς έχουμε μητέρα  δικηγόρο, εσύ με τον μισθό του άντρα σου, του στρατιωτικού, πόσο σε παίρνει να μπαίνεις στα δικαστήρια;" Μονόδρομος η δικαστική οδός.

Απευθύνθηκα στον "Φρουρό της Δικαιοσύνης", τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, ο οποίος με άκουσε και τους έκανε συστάσεις… Τίποτα. Μια μέρα αντιλήφθηκα ότι η παροχή του ρεύματός τους είναι εργοταξιακή. Παραξενεύτηκα. Ήμουν σίγουρη πως αυτό δεν είναι νόμιμο. Κανονικά οι τουρίστες, κανονικά οι γνωστοποιήσεις του ΕΟΤ, κανονικά το εισερχόμενο χρήμα. Στην υγειά των λοιπών νόμιμων κορόιδων!

Ζήτησα και πάλι την κατεύθυνση και τη βοήθεια του εισαγγελέα. Από καρδιάς ευχαριστώ, γιατί με πίστεψε. Με συμβούλευσε ότι πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητά τους. Εξέδωσε εισαγγελικές παραγγελίες για κάθε αρμόδια υπηρεσία. Καμία εξ αυτών δεν εκτελέσθηκε, ως όφειλε.

Φέτος φθάσαμε στο απροχώρητο. Το παιδί βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Έχοντας όλες τις αισθητηριακές ευαισθησίες ενός αυτιστικού ατόμου, με τη φασαρία δίπλα, δεν άντεξε. Παρουσίασε σοβαρά ψυχοσωματικά θέματα. Κρίθηκε απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή. Ισοπέδωση. Ζητήσαμε ασφαλιστικά μέτρα. Ακόμα κι αυτά παραβιάζονται συνεχώς.

Παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ πλέον προς εσάς, κ. πρωθυπουργέ.

Θεωρώ δεδομένη την ευαισθησία σας για κάθε αδύναμο και γνωρίζω με βεβαιότητα ότι δεν επιτρέπετε εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν παιδιά. Σας παρακαλώ να δώσετε εντολή σε αρμόδιες Προϊστάμενες Υπηρεσίες, όπως ελέγξουν το γιατί…

1. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων διενεργεί αυτοψίες (3 στον αριθμό) εντοπίζοντας μάλιστα ενοίκους, εντός κτιρίων που είναι υπό ανέγερση και δεν έχουν περάσει τελικό έλεγχο, με εργοταξιακό ρεύμα και νερό, με τρεις πισίνες αντί μίας της αδείας τους, με πλήθος άλλες παραβάσεις, τις οποίες δεν βλέπουν και εκδίδουν κάθε φορά διαφορετικό πόρισμα, ακόμη και προς εκτέλεση εισαγγελικής εντολής. Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι εδώ και έναν χρόνο, αιτήθηκα 6 φορές τηλεφωνικά, ακόμη και με email, ραντεβού με τον κ. δήμαρχο Χανίων, ο οποίος είναι και ο προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, χωρίς ανταπόκριση. Μάλλον η οικογένειά μου δεν είναι πολίτες του δήμου του.

2. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Χανίων διενεργεί έλεγχο στα κτίρια αυτά, ως η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου της ρευματοδότησης και της λειτουργίας επιχειρήσεων, εντοπίζει το εργοταξιακό ρεύμα, δηλώνει αναρμόδια και τονίζει εγγράφως ότι δεν υπάρχει, λέει, επικινδυνότητα… Ας λειτουργεί λοιπόν η επιχείρηση με εργοταξιακό ρεύμα!

3. Ο ΕΟΤ/ΠΥΤ Κρήτης, ο οποίος κλήθηκε με εισαγγελική παραγγελία να ελέγξει τη νομιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων και αρκέστηκε σε ένα υποτυπώδες πρόστιμο, για αναληθή δήλωση γνωστοποίησης. Καταλύματα σε πλήρη λειτουργία με εργοταξιακό, με πολεοδομικές παραβάσεις, που δεν πληρούν όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και ούτε καν τα ανέφεραν στον εισαγγελέα… Και να συνεχίζουν να λειτουργούν…

Τη στιγμή που ούτε ιδιοκατοίκηση δεν επιτρέπεται με εργοταξιακό, πώς γίνεται να λειτουργεί επιχείρηση και να το γνωρίζουν άπαντες οι αρμόδιοι; Κάλυψη ή συγκάλυψη; Για την Υπηρεσία Δόμησης είναι υπό ανέγερση κτήρια… για τη Διεύθυνση Ανάπτυξης είναι εταιρεία και για τον ΕΟΤ είναι τουριστικό κατάλυμα! Πώς να τα βάλω εγώ με τη Λερναία Ύδρα των ημετέρων… των κουμπάρων… των συναδέλφων… των συμμαθητών… Ποια είμαι εγώ;

Η μάνα του "άρρωστου παιδιού", όπως αρέσκονται να με αποκαλούν ακόμη και εγγράφως. Το "άρρωστο" αυτό παιδί είναι ο γιος μου, ο Χρήστος. Συγγνώμη που δεν τον πετάμε στον Καιάδα… Ο Χρήστος όχι μόνο κακοποιήθηκε, κανιβαλίστηκε. Αργά και σταθερά του αφαιρέθηκε καθετί που με τόσο κόπο είχε κατακτηθεί. Για πέντε ολόκληρα χρόνια. Το μόνο που ζήτησα ήταν η εφαρμογή του νόμου. Ούτε χάρες ούτε εξυπηρετήσεις. Ίσως μια στάλα ανθρωπιάς.

Σας παρακαλώ, ακούστε τον Χρήστο, όπως τον ακούμε εμείς στο σπίτι μας.

Το μόνο που ξέρει είναι να μου ζητάει βοήθεια. Εγώ δεν μπόρεσα να του τη δώσω. Ευελπιστώ εσείς.

Το να παλεύω για το παιδί μου, Τιμή μου.

Γιάννα Χρ. Κωστάκη».

 

 

Πηγή: parakritika.gr

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, 13:59