Άκρως αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η οποία αφορά στις έρευνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των ελέγχων αδήλωτων εισοδημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εταιρείες με εικονικά τιμολόγια, γιατροί που έχουν θησαυρίσει, ανεπάγγελτος με υπερπολυτελές αυτοκίνητο, σημαντικές καταθέσεις και θυρίδα με τιμαλφή και πλάκα χρυσού είναι από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής μόνο για τον μήνα Μάρτιο.

Ας δούμε, όμως, πιο προσεκτικά τις περιπτώσεις. Στην περιοχή της Αττικής επτά επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 20.300.000 ευρώ, τρεις επιχειρήσεις δεν δήλωσαν κανένα φορολογικό στοιχείο για συναλλαγές ύψους 2.050.000 ευρώ και 17 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 7.800.000 ευρώ. Πρόκειται για εταιρείες χονδρικού εμπορίου, επιχειρήσεις υπηρεσιών φύλαξης, μεταφορικές εταιρείες, εξοπλισμού επιχειρήσεων, συντήρησης διαφημιστικών πινακίδων κ.λπ..

Οι «χρυσοδάκτυλοι» στον χώρο της υγείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα του Σώματος συνεχίζεται για τον εντοπισμό εισφοροδιαφυγής – φοροδιαφυγής και πιθανή διαφθορά δημοσίων λειτουργών. Διαπιστώθηκε από το ΣΔΟΕ Π.Δ. Αττικής ότι πλαστικός χειρουργός δεν δήλωσε εισοδήματα ύψους 1.906.000 ευρώ που εισέπραξε.

Το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο ερευνών για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών γυναικών ως αποκλειστικές νοσοκόμες, διενήργησε έλεγχο τα μεσάνυκτα της 27/3/2013 στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι απασχολούνταν εννέα αλλοδαπές, οι οποίες στερούνταν των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων.

Το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας διεξάγει έλεγχο για αδικαιολόγητο πλουτισμό 21 ιατρών του ΕΣΥ στο νοσοκομείο του Ρίου Πατρών. Σε δύο περιπτώσεις που περαιώθηκε ο έλεγχος, διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας: 873.000 ευρώ στη μία περίπτωση και 67.000 ευρώ στη δεύτερη. Ο έλεγχος συνεχίζεται.

Ο ανεπάγγελτος με την Porche

Το ΣΔΟΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησε έλεγχο πόθεν έσχες σε ιδιώτη, ο οποίος δηλώνει ανεπάγγελτος με μηδενικό εισόδημα. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχε σημαντικές καταθέσεις και θυρίδα με τιμαλφή και πλάκα χρυσού. Στο σπίτι του βρέθηκαν μία μηχανή καταμέτρησης χρημάτων και δηλώσεις τρίτων που αφορούσαν σε εξουσιοδοτήσεις για μεταβίβαση οχημάτων. Επίσης, βρέθηκε, εντός αποθηκευτικού χώρου, αυτοκίνητο μάρκας Porche ιδιοκτησίας του και μηχάνημα τήξης χρυσού.

Παράλληλα, από την έρευνα βρέθηκε συμβολαιογραφική πράξη για δωρεά ασθενοφόρου στο κέντρο υγείας της περιοχής του, αξίας 81.000 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι εμπλέκεται σε περιπτώσεις τοκογλυφίας.

Οι λαθρέμποροι τσιγάρων…

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου κατασχέθηκαν 586.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων με αναλογούντες δασμούς και φόρους 1.929.000 ευρώ. Το φορτίο με τα τσιγάρα είχε δηλωθεί ως άμμος θαλάσσης. Επίσης, ποσότητα από λαθραία τσιγάρα στη Θεσσαλονίκη είχε αποκρυφτεί σε φορτίο με τραπέζια που είχε προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ συνέλαβε στο κέντρο της Αθήνας έναν αλλοδαπό, ηλικίας 39 ετών, διότι κατείχε πλαστογραφημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φυσικών προσώπων. Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.100 ευρώ, ενώ εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στο μικροσκόπιο και οι αιρετοί

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αθηνών διεξάγει έρευνες για αιρετά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας τραπεζικών δεδομένων. Επίσης, διερευνά υπόθεση, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για φυσικά πρόσωπα που αγοράζουν χρυσό από τράπεζες.

Έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι, βάσει εισαγγελικών παραγγελιών, για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι έλεγχοι αφορούν : 1) στη λίστα Ελλήνων καταθετών στο κατάστημα της τράπεζας HSBC Γενεύης (λίστα Λαγκάρντ) 2) σε ακίνητα Ελλήνων στην αλλοδαπή, 3) σε καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο και 4) σε αποστολές άνω των 100.000 ευρώ εμβασμάτων στο εξωτερικό, με λήψη στοιχείων από τράπεζες, προκειμένου να προσδιορισθεί η βάσει ελέγχου περιουσία και να συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Επίσης, συνεχίζεται ο έλεγχος πόθεν έσχες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες offshore, με άνοιγμα λογαριασμών στα πιστωτικά ιδρύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης