Δεσμεύτηκε η περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, 18:31
Δεσμεύτηκε η περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου
Δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ακίνητα του Γιάννου Παπαντωνίου, λίγες μόλις ημέρες μετά τις αιφνιδιαστικές έρευνες που έγιναν με απόλυτη μυστικότητα στο σπίτι και στο γραφείο του.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας διέταξε τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στην Ελλάδα, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Θεωρώντας επαρκή τα στοιχεία που επικαλέστηκε στο αίτημά της η εισαγγελέας, δέσμευσε τόσο το σπίτι του κ. Παπαντωνίου στην Κηφισιά όσο και το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, στο πλαίσιο της έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπογράφηκαν επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

​Η εντολή δέσμευσης αφορά επίσης την ακίνητη και κινητή περιουσία του γιου του πρώην υπουργού, Νικήτα Παπαντωνίου, ο οποίος είναι ενταγμένος στο μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της συζύγου του Γιάννου, Σταυρούλας Κουράκου
Η απόφαση για δέσμευση αφορά μόνο τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή δέσμευσης αφορά επίσης την ακίνητη και κινητή περιουσία του γιου του πρώην υπουργού, Νικήτα Παπαντωνίου, ο οποίος είναι ενταγμένος στο μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της συζύγου του Γιάννου, Σταυρούλας Κουράκου. Υπενθυμίζεται ότι ο λογαριασμός 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τη λίστα Λαγκάρντ σε ελβετική τράπεζα, ήταν στο όνομα της κυρίας Κουράκου, αν και η ίδια υποστηρίζει ότι τα χρήματα ήταν από καταπίστευμα για τα παιδιά της...

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για το Γιάννο Παπαντωνίου μετά την πρόσφατη συμπληρωματική δίωξη που ασκήθηκε για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σχετικά με τις επίμαχες συμβάσεις, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το 2002 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ενημερωθεί ήδη από τις ελβετικές αρχές για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ήδη, άλλωστε, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποβάλλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία από τις 22 Μαρτίου, προκειμένου να διαβιβαστούν στην Ελλάδα όλα τα στοιχεία των λογαριασμών και του συμβολαίου.

Σημαντικά ωστόσο εκτιμάται ότι είναι τα έγγραφα και τα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασχέθηκαν στις εφόδους που έγιναν στο σπίτι και το γραφείο του πρώην υπουργού τα οποία αξιολογούνται από τους εισαγγελείς.

Ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου μιλά πάντως για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη – ή υποψία ένδειξης - παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, 22:33