Δεσπότης απαγόρευσε να του φιλούν το χέρι λόγω της γρίπης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009, 14:53


Μακριά κι αγαπημένοι! Αυτή τη λαϊκή ρήση εφαρμόζει εδώ και καιρό ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος… απαγόρευσε στους πιστούς να του φιλούν το χέρι, για να μην του μεταδώσουν τη νέα γρίπη!

«Αρκεί και μόνο η υπόκλιση», απαντά στους έκπληκτους πιστούς, οι οποίοι μένουν με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, όταν κάνουν την κίνηση να ασπαστούν τη χείρα του. Τι κι αν ζητούν την ευλογία του. Πέφτουν πάνω σε… ιερή πόρτα!

Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Διονύσιος… κάθετος. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, μιλάει ανοικτά για την φοβία του απέναντι στον ιό. Η νέα γρίπη βρίσκεται άλλωστε στο επίκεντρο της Θείας Λειτουργίας, της οποίας χοροστατεί. Δεν είναι λίγοι, βέβαια, εκείνοι που κατηγορούν ανοικτά τον Μητροπολίτη ότι, αντί να καθησυχάζει τους πιστούς, σπέρνει ανάμεσά τους τον πανικό.

Στην εορτή, μάλιστα, της Αγίας Μαρκέλλας, το κήρυγμα του Μητροπολίτη άκουσαν ζωντανά από τα ερτζιανά χιλιάδες πιστοί. Τότε, για μια ακόμη φορά, προέτρεψε το ακροατήριο να αποφεύγει τους ασπασμούς και να περιορίζεται στις υποκλίσεις. Η λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά στο ραδιόφωνο και η σκέψη του Σεβασμιότατου… έφτασε σε κάθε γωνία της Ελλάδος.

Το θέμα θίγει με σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα "Πολίτης της Χίου".

«Δεν είμαστε λεπροί»

Αρχικά, οι Χιώτες αντιμετώπισαν το φοβικό σύνδρομο του Δεσπότη με χιούμορ. Τώρα πια, όμως, η οργή ξεχειλίζει. «Τι είμαστε, λεπροί;», αναρωτιούνται εύλογα. «Αν φοβάται τόσο να μην κολλήσει τη γρίπη, καλύτερα να μην κυκλοφορεί, παρά να μεταδίδει τον πανικό στο πλήρωμα της Εκκλησίας», συμπληρώνουν.

Η οργή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαιολογημένη. Μπορεί ο υπουργός Υγείας να συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για να συζητήσουν το θέμα της νέας γρίπης, καμία οδηγία ωστόσο δεν δόθηκε, ώστε να… απαγορευθεί το χειροφίλημα!

Δεν είναι άραγε δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων της Χίου; Όταν μάλιστα –υποτίθεται- ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να «αγκαλιάζει» τους ασθενείς και τους αρρώστους και όχι να τους αντιμετωπίζει σαν μιάσματα…

Άλλα λέει ο Άνθιμος

Ερωτώμενος για το θέμα ο μητροπολίτης Άνθιμος δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η γρίπη να μεταδοθεί μέσω της θείας κοινωνίας».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα κοχλυάρια, με τα οποία μεταλαμβάνουν οι πιστοί είναι ασημένια και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, καθώς όπως προκύπτει από επιστημονική γνωμοδότηση, τα μικρόβια, αν υπάρξουν, χάνονται πάνω στο ασήμι.

Ο κ. Άνθιμος τόνισε ότι το εκκλησίασμα θα ενημερωθεί για τα μέτρα πρόληψης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πανικός και επεσήμανε πως η Εκκλησία δε δέχεται πως μπορεί να υπάρξει μετάδοση, καθώς «είναι σα να λέμε πως δε θα χρησιμοποιούμε κουτάλια στα σπίτια και τα εστιατόρια, διότι μπορεί να μεταδοθεί η γρίπη».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009, 14:53