"Θέλουμε να φύγουμε"

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015, 17:33


Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε να φύγουμε» («We want to Leave» έγραφε το πανό), δεκάδες πρόσφυγες πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής πορεία στο λιμάνι της Κω. Οι διαδηλωτές, που ξεκίνησαν από το Αστυνομικό Τμήμα της Κω, σταμάτησαν για λίγο στο Δημαρχείο, φωνάζοντας το ίδιο σύνθημα, και στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους προς το Λιμεναρχείο.«Η Περιφέρεια θα συνδράμει στην ανακούφιση του Mεταναστευτικού, αλλά δεν θα δώσει άλλοθι στην κεντρική διοίκηση για τις δικές της ευθύνες»


Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη φορέων για τη λήψη αποφάσεων που θα ανακουφίσουν το νησί της Κω από το πρόβλημα των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Επαρχείο Κω, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στη διαχείριση και αντιμετώπισή του, με την τοπική κοινωνία να έχει φτάσει στα όρια των αντοχών και των δυνατοτήτων της, είναι το γεγονός ότι αυτήν την ώρα στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα.

Η σύσκεψη αποφασίστηκε από τον περιφερειάρχη αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή νόμου που δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελεί δαπάνες για την ανακούφιση του Μεταναστευτικού. Ο νόμος έλυσε πλέον τα χέρια της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα στην προσπάθεια ανακούφισης, κατά το δυνατόν, των νησιών από το πρόβλημα, αφού η επίλυσή του είναι θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση του προβλήματος, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να ζητηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στο εξής και εκτός της Κω, ώστε να υπάρχει άμεση αναχώρησή τους από το νησί. Για το ποσοστό που η ταυτοποίηση του θα γίνεται στην Κω, να βρεθεί κτίριο εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλεως Κω.

2. Η Περιφέρεια δεσμεύεται να συνδράμει στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου εκτός πόλεως Κω όπου θα διενεργείται η διαδικασία ταυτοποίησης, ο οποίος θα επιλεγεί από τις αστυνομικές αρχές και μόνο.

3. Λιμενικές και αστυνομικές αρχές, που με πενιχρά μέσα σηκώνουν το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, να δώσουν στην Περιφέρεια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

4. Να δρομολογηθεί επιχείρηση-σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κω, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, παραλίες κλπ.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης δήλωσε:

«Είμαστε εδώ σήμερα για να συμβάλουμε στην ανακούφιση του νησιού από ένα πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επιβάλλεται να το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό και να συνεργαστούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ωστόσο, η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει, σε κάθε περίπτωση, ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία της συντεταγμένης πολιτείας με συγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό εξαντλεί τις φυσικές, πολιτικές και οικονομικές αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών. Στους εθελοντές και το φιλότιμο της αυτοδιοίκησης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες.

»Εμείς θα υπερβούμε ακόμη μια φορά τα όριά μας και θα συνδράμουμε οικονομικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών μας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια υπουργεία. Αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη να αποτελέσουν και οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής ευρωπαϊκών πόρων διαχείρισης του Μεταναστευτικού, από αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους που δυστυχώς λιμνάζουν στα αζήτητα των Βρυξελλών, όταν τα νησιά μας βουλιάζουν υπό το βάρος του προβλήματος».

Πηγή: kostoday.gr , vimatisko.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ένταση με μετανάστες στο αστυνομικό τμήμα της Κω - «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015, 17:46