Με «όπλο» την Τεχνολογία, την Πληροφορική και την Επικοινωνία, οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αναδείξουν τον τουριστικό και πολιτιστικό πλούτου της περιοχής αναδεικνύοντας σημεία με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική αναφορά.

Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται καθώς με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 277 χιλιάδων ευρώ η πράξη με τίτλο: «Αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ για την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου των Χανίων», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014- 2020».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικείμενο της πράξης που αποτελεί προϊόν διαδημοτικής συνεργασίας σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται είναι η κοινή πολυμεσική και πολυτροπική ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων Πολιτιστικού και Τουριστικού αποθέματος των επτά δήμων της περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά, Σφακίων, Χανίων), μέσα από την υλοποίηση ενός συνόλου καινοτόμων συνδυαστικών δράσεων καταγραφής, αποτύπωσης, προβολής και ανάπτυξης εφαρμογών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε).

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, «η προσπάθεια ξεκίνησε από τον δήμο Χανίων και τον δήμο Πλατανιά που έχουν ανάλογη τεχνογνωσία και προσωπικό για να στηρίξει το εγχείρημα και στην συνέχεια εντάχθηκαν και οι άλλοι δήμοι. Η σκέψη είναι απλή. Θέλουμε να επιτύχουμε την διασπορά των επισκεπτών ώστε όλες οι περιοχές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της η κάθε μία, να αναδεικνύονται ως εναλλακτικοί τουριστικοί προορισμοί».

Οι συμμετέχοντες στοχεύουν στην από κοινού ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής τους, αλλά και στην προώθηση δράσεων που στοχεύουν στην ενσωμάτωση της ευρύτερης στρατηγικής ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε δήμος έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένα σημεία ενώ στην πράξη ενεργά συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με διακριτό, υποστηρικτικό ρόλο, ο οποίος αφορά την επιμέλεια και έγκριση του περιεχομένου των κειμένων για τους Αρχαιολογικούς χώρους. Τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στη διοικητική – γεωγραφική δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦ.Α.) Χανίων.

«Στόχος μας είναι εκτός από την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος να δημιουργήσουμε ειδικά περίπτερα πληροφοριών με την τοποθέτηση και ειδικών οθονών αφής πλοήγησης και εικονικής πλοήγησης.

Η εικονική πλοήγηση θα «προκαλεί» τον επισκέπτη να κάνει και την «φυσική περιήγηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά.

Η αξία της συγκεκριμένης συνεργασίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες για τις επιλογές των τουριστών που τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται τα Χανιά ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία έρευνα που αφορά το 2018, το 52% δήλωσε ότι επισκέπτεται μοναστήρια και εκκλησίες, ποσοστό 47% αρχαιολογικούς χώρους και 46% μουσεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης