Για την μείωση των διορισμών εκπαιδευτικών, που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών και Ωρομισθίων εκπαιδευτικών, καθώς και για τον σχεδιασμό των προσλήψεων από μία «άγνωστης προέλευσης επιτροπή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«…στην Ελλάδα η αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη». Χωρίς επάρκεια εκπαιδευτικών στα ήδη παραμελημένα σχολεία πώς ακριβώς θα ευοδωθεί το πρώτο μέλημα του υπουργείου «Πρώτα ο μαθητής», αναφέρει η ανακοίνωση απευθυνόμενη στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αισθήματα απορίας, αβεβαιότητας και αγανάκτησης παρακολουθεί η εκπαιδευτική κοινότητα των αναπληρωτών και ωρομισθίων τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου τα σχέδια του υπουργείου φαίνεται να περνούν από το στάδιο του σχεδιασμού στο στάδιο της υλοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργείου να αναθέσει σε επιτροπή – αγνώστου προέλευσης – την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (από τον σχεδιασμό του πλαισίου διορισμών των εκπαιδευτικών μέχρι τη ρύθμιση διοικητικών θεμάτων του κλάδου) έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα. Αναρωτιόμαστε πραγματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας καθώς θεωρούμε ότι δεν είναι δημοκρατικό να παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Άραγε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, η επιτροπή σοφών του πρόσφατου παρελθόντος και εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μια ανάλογη διαδικασία επ’ ωφελεία του κοινωνικού γίγνεσθαι; Σε ό,τι αφορά την περιβόητη διαδικασία της διαβούλευσης, με την οποία το υπουργείο έχει αντικαταστήσει το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, υπενθυμίζουμε ότι ο διάλογος εκ φύσεως συνιστά αμφίδρομη διαδικασία.

Διαφορετικά, ακυρώνεται ο ρόλος του. Και στην περίπτωση αυτή διάλογος με την ΠΕΑ δεν έχει γίνει, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Δ.Σ. της Ένωσης να συναντηθεί με την υπουργό κα Διαμαντοπούλου. Έτσι αντιλαμβάνεστε τις δημοκρατικές διαδικασίες κα Υπουργέ;
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στον τύπο το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας την επόμενη χρονιά προβλέπει και επιβάλλει ουσιαστικά τη δραστική μείωση των διορισμών, μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων, που ενδέχεται να φτάσει και να ξεπεράσει το ποσοστό του 50%. Αναφέρεται ότι οι διορισμοί στην εκπαίδευση το 2010 θα φτάσουν τους 3000. Αν συνυπολογίσουμε αυτό το δεδομένο με τις κυβερνητικές κραυγές για οικονομική κατάρρευση και τον συνεχώς μειούμενο αριθμό διορισμών τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε η κα Διαμαντοπούλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ότι «…στην Ελλάδα η αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη». Χωρίς επάρκεια εκπαιδευτικών στα ήδη παραμελημένα σχολεία πώς ακριβώς θα ευοδωθεί το πρώτο μέλημα του υπουργείου «Πρώτα ο μαθητής» κα Υπουργέ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι «οι θεσμοί αλώνονται εκ των έσω». Επομένως δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε από τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου προ ημερών στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το σχεδιαζόμενο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα προκηρύσσονται οι θέσεις από τα σχολεία, στα οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους και θα γίνεται η επιλογή με αντικειμενικά κριτήρια. Ποιος θα καθορίζει και θα εφαρμόζει τα κριτήρια αυτά; Μήπως το ρόλο αυτό θα κληθεί να αναλάβει η Περιφέρεια στη διευρυμένη της μορφή όπως προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης; Μήπως τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια (άρα και όσοι θα συμμετέχουν σ’ αυτά) θα έχουν λόγο στην επιλογή των εκπαιδευτικών στα σχολεία όπου θα ασκούν και την εποπτεία; Μήπως απλά θέλετε να ξεφορτωθείτε τους εκπαιδευτικούς διότι σας ξεβολεύει η όποια υγιής διαφορετική άποψη μπορεί να εκφραστεί και καθυστερεί την εφαρμογή των σχεδίων σας κα Υπουργέ;”, αναφέρει η ανακοίνωση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης