Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν την Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών.

Στη διαδήλωση θα συμμετάσχουν οι Δήμοι Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Μαραθώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστήριξαν οι δήμοι, το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών δημιουργήθηκε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα για την πληρωμή των οφειλών της προηγούμενης χρονιάς, εάν δεν προηγείτο έκπτωση 20% επί των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ των μεταφορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με απόφασή του στις 11 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να δώσει τρία εκατ. ευρώ από πόρους της Περιφέρειας προκειμένου να βρεθεί λύση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάλι αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα για τις παλαιές οφειλές και οι μεταφορείς σταμάτησαν να εκτελούν δρομολόγια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μετά από αυτό, στις 3 Οκτωβρίου, οι Περιφέρειες υπαναχώρησαν της αρχικής δέσμευσής τους απέναντι στον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβουν για φέτος τη μεταφορά των 200.000 μαθητών, αφού οι Δήμοι λόγω των περικοπών αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ακολούθησε επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, μέσω του τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, με την οποία ζητούσε από τους Περιφερειάρχες να αποστείλουν απολογιστικά στοιχεία του πραγματικού κόστους μεταφοράς των μαθητών.

Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής στην κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση που δεν προχωρά στην πληρωμή των παλαιών οφειλών προς τους μεταφορείς για το προηγούμενο σχολικό έτος και ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών και σημειώνουν ότι «το κράτος χρωστά στην αιρετή Περιφέρεια Αττικής περίπου 18 εκατ. ευρώ».

Οι δήμαρχοι εκφράζουν «τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των γονέων, των μαθητών αλλά και όλων των πολιτών που θα αναγκαστούν να επωμιστούν ένα ακόμη δυσβάστακτο βάρος, ένα βάρος που η Πολιτεία έχει την απόλυτη ευθύνη να αναλάβει».

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν, όπως τονίζουν, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της εκπαίδευσης και της μεταφοράς των μαθητών επιβαρύνοντας οικονομικά τους γονείς». Καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στη διαμαρτυρία και, μάλιστα, σε κάποιους Δήμους θα διατεθούν και λεωφορεία για τη μεταφορά τους.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης