Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις αύριο στα Προπύλαια

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010, 14:56
Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις αύριο στα Προπύλαια
Διαμαρτυρία διοργανώνουν αύριο το απόγευμα στις 18:30 στα Προπύλαια ενάντια στις απολύσεις σωματεία εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι: «Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται η προοπτική της ανεργίας. Η απόφαση του Δ.Ο.Λ., ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, να κλείσει την εταιρεία και να πετάξει στο δρόμο 100 εργαζόμενους είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα.

Στον Δ.Ο.Λ. και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης γίνονται καθημερινά απολύσεις για τις οποίες καμία «ανεξάρτητη» εφημερίδα δεν γράφει, κανένα “αντικειμενικό” κανάλι δεν αναφέρει… Τα super market ΑΤΛΑΝΤΙΚ που απασχολούν 3.600 εργαζόμενους κήρυξαν πτώχευση. Η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής καλωδίων η FULGOR Α.Ε., στέλνει 330 άτομα στην ανεργία.

Στην Teleperformance η εργοδοσία πετάει στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν γίνει εκατοντάδες απολύσεις τον τελευταίο χρόνο, χιλιάδες συμβασιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται ήδη στην ανεργία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Το μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας κανονικά, με την ανεργία να χτυπάει κάθε νοικοκυριό, τους ανέργους να εκτινάσσονται στο 1.000.000, την ακρίβεια να καλπάζει με 5,5% πληθωρισμό και τη φτώχεια να δείχνει τα δόντια της ακόμα και σε τμήματα που παραδοσιακά δεν τη γνώριζαν.

Οι εργαζόμενοι δέχονται τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για μειώσεις μισθών και χειρότερες συνθήκες εργασίας, με πρόσχημα πολλές φορές την κρίση και “αντίτιμο” την παραμονή στην εργασία.

Με το τέλος του καλοκαιριού, η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεση, αφού προηγουμένως της έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του κεφαλαίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλο αυτό τον κατακλυσμό των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πολιορκητικό κριό το δημόσιο χρέος έβαλε σε εφαρμογή το πιο βάρβαρο πρόγραμμα αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος μιας μειοψηφίας επιχειρηματιών, τραπεζιτών και εφοπλιστών. Δεν δίστασε να εκποιήσει τις ζωές και το μέλλον της εργαζόμενης κοινωνίας, να περικόψει μισθούς, να καταργήσει θέσεις εργασίας, να αφαιρέσει τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα.

Οι αλλαγές που εφαρμόζει στις εργασιακές σχέσεις έχουν στόχο την ανατροπή κάθε σταθερότητας στην εργασία, την κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και κάθε εργασιακής προστασίας. Μας θέλουν τον καθένα μόνο του και όλους μαζί ανίσχυρους απέναντι στην πολιτική τους.

Οι δυνάμεις του συστήματος άνοιξαν όλα τους τα χαρτιά. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Θα πειθαρχήσουμε στην πολιτική του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την ψήφο του ΛΑ.Ο.Σ. και τη συναίνεση της Ν.Δ.;

Θα υποταχτούμε όπως προτείνει η συνδικαλιστική “μας” ηγεσία που πρόθυμα συνδιαλέγεται με την Τρόικα, όταν πεισματικά αρνείται να οργανώσει την αντίσταση των εργαζόμενων και την αντεπίθεση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει; Θα ανεχτούμε το αντεργατικό πογκρόμ, αυταπατώμενοι ότι μπορούμε να τη βολέψουμε ατομικά; Η κυρίαρχη πολιτική δεν αφήνει καμία χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες.

Με μαζικό, αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν. Να κάνουμε την οργή μας για τα δισεκατομμύρια που χαρίζουν στους τραπεζίτες και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δύναμη κρούσης με το κράτος, την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Να κάνουμε την αγανάκτησή μας δύναμη σύγκρουσης και ανατροπής.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

• Απαγόρευση όλων των απολύσεων.

• Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας, ίσο με τον κατώτερο μισθό.

• Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις».

Την ανακοίνωση υπογράφουν: η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα», η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Εργαζόμενους των «Ελληνικών Γραμμάτων», ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010, 15:06