Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγαίνουν οι καλλιτέχνες εξαιτίας του νομοσχεδίου Λιβανίου-πρώην Πέτσα που ανοίγει «κερκόπορτα» λογοκρισίας και ποινικών διώξεων ενάντια των καλλιτεχνών.

Ο κλάδος του πολιτισμού πλήττεται σημαντικά τόσο από την πλήρη παύση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων εδώ και έναν χρόνο λόγω της πανδημίας και την απουσία οικονομικής στήριξης από το κράτος, όσο και από την επερχόμενη ενσωμάτωση τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο νομοσχέδιο Λιβάνιου-πρώην Πέτσα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άγαλμα Βενιζέλου μέλη της Πρωτοβουλίας Μουσικών Καλλιτεχνών έχουν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη «λογοκρισία», όπως αναφέρουν, που βιώνει η τέχνη μέσα από το νομοσχέδιο, έχοντας αναρτήσει μάλιστα και σχετικά πανό που αναγράφουν χαρακτηριστικά: «Ούτε σκέψη για λογοκρισία, κάτω ο “τρομονόμος” για τις τέχνες», με τον μουσικό και μέλος της Πρωτοβουλίας Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου να δηλώνει στο ThessToday.gr πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και το επόμενο διάστημα. «Η κυβέρνηση δεν φοβάται μόνο τα καλλιτεχνικά έργα τα οποία θα αποτελέσουν σπίθα για μελλοντικούς αγώνες, αλλά φοβάται τους ίδιους τους αγώνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Ψήφισμα για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επερχόμενη ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, που προβλέπει διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τον «τρομονόμο» (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα) δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, με τον κλάδο να ανησυχεί πως έτσι ανοίγει ο δρόμος της λογοκρισίας στην τέχνη και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD), «οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκίνηση βίας ή μίσους που απευθύνεται σε ομάδες ή σε μέλη ομάδας που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος απαγορεύεται επίσης».

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδίκασε απερίφραστα το άρθρο 8, αναφέροντας πως πολύ σύντομα ενδέχεται να δούμε ποινές και διώξεις σε καλλιτέχνες για τα έργα τους, με το πρόσχημα υποκίνησης σε βία ή μίσος και φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις ευρωπαίων καλλιτεχνών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος συγκέντρωσε χθες, Τετάρτη, υπογραφές ενάντια στην εφαρμογή του τρομονόμου από καλλιτέχνες του χώρου της μουσικής, τις οποίες θα καταθέσει σήμερα, Πέμπτη στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και στα Προπύλαια, ενώ στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα δίνεται νέο ραντεβού μουσικών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Πηγή: thesstoday.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης