Διαψεύδει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος πως ο νόμος που ψηφίστηκε επί των ημερών του «χάρισε» την αποφυλάκιση πριν λίγες εβδομάδες στο Γεωργιανό Ρομπέρτο Σοχακιάν, που σκότωσε τον 27χρονο κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη.

Με γραπτή δήλωσή του, ο νυν υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλος τονίζει πως ο δράστης της αιματηρής ληστείας στη συμπρωτεύουσα, αποφυλακίστηκε με βάση ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις, μετά το 2005. Χαρακτηρίζει δε «επιζήμια» για τους θεσμούς την ανακίνηση του θέματος των αποφυλακίσεων με αφορμή τη δολοφονία του άτυχου κοσμηματοπώλη, την περασμένη Τρίτη, στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην δήλωσή του κ. Παρασκευόπουλου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του θέματος της απόλυσης κρατουμένων για μικροκομματικούς σκοπούς είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη δημοκρατία. Η σύνδεση για παράδειγμα της αιματηρής ληστείας που τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη με το νόμο 4322/2015 είναι άστοχη. Ο νόμος 4322/2015 καινοτόμησε ως προς την αποφυλάκιση τριών κατηγοριών κρατουμένων: φιλοξενούμενων αλλοδαπών, αναπήρων και ανηλίκων. Αντίθετα, ως προς την απόλυση κατόπιν έκτισης μέρους της ποινής (1/3, 2/5 κλπ.), απλώς υιοθέτησε παλαιότερους τύπους ρυθμίσεων οι οποίες είχαν θεσπιστεί αλλεπάλληλα από κυβερνήσεις μετά το 2005. Επομένως η αιματηρή ληστεία ούτως ή άλλως δεν έχει σχέση με τις καινοτομίες του νέου νομοθετήματος.

Χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι οι κρατούμενοι κάποια στιγμή απολύονται. Η απόδοση ευθύνης στο νομοθέτη, στο δικαστή ή στον υπεύθυνο εκτέλεσης της ποινής, για την υποτροπή που κάποτε δυστυχώς ακολουθεί, είναι αδικαιολόγητη και επιζήμια για τους θεσμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης