Φωτιές ανάβει σε δικαστικούς κύκλους διάταξη της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία εφόσον προωθηθεί τελικά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τα μέλη της Χρυσής Αυγής από το βαρύ κατηγορητήριο που τώρα αντιμετωπίζουν.

Η συγκεκριμένη διάταξη που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα φαίνεται ότι θα…στρώσει το έδαφος ώστε να απαλλαγούν βουλευτές αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής από το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης που τους βαρύνει. Και αυτό, γιατί η εν λόγω διάταξη θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή οι δράστες θα πρέπει να έχουν ως έναν από τους σκοπούς της δράσης τους το οικονομικό όφελος το οποίο θα πρέπει και να έχουν εισπράξει. Δικαστικές πηγές βλέπουν μέσα από την πρόταση αυτή της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να «φωτογραφίζεται» η υπόθεση των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής και μάλιστα στο παρά πέντε του προσδιορισμού της δίκης.

Ιδιαίτερα δε στο Εφετείο της Αθήνας δεν είναι λίγοι οι δικαστές που διαφωνούν έντονα, βλέποντας να έρχεται από …το παράθυρο μια διάταξη που εάν τελικά υιοθετηθεί, θα δώσει «συγχωροχάρτι» στους κατηγορουμένους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σε βάρος των οποίων έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, χωρίς μέχρι τώρα να έχει συνδεθεί η κατηγορία με τον προσπορισμό συγκεκριμένου οικονομικού οφέλους. Αντίθετα δεν έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι τα μέλη της αποκόμιζαν τέτοιου είδους οφέλη. Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα την έρευνα αλλά και την περίπτωση εκδίκασης της υπόθεσης, αφού ουσιαστικά θα έπρεπε να εκδοθεί απαλλακτική πρόταση και βούλευμα, με δεδομένο ότι αυτή η διάταξη ως ευνοϊκότερη ουσιαστικά έχει αναδρομική ισχύ.

Κύκλοι του Υπουργείου πάντως, από την πλευρά τους σημείωναν ότι οι προτάσεις των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών δεν είναι δεσμευτικές για τον υπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προ ημερών έχει ξεσπάσει θόρυβος και με άλλες διατάξεις του νέου κώδικα, όπως τις προτείνει η επιτροπή μεταξύ των οποίων και αυτή που καταργεί τα ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου, γεγονός που εκτιμάται νομικά ότι ισοδυναμεί επίσης με παραγραφή σοβαρών αδικημάτων διαφθοράς με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα. Και τότε η απάντηση που έδωσαν πηγές του υπουργείου ήταν πως τον τελικό λόγο θα τον έχει ο υπουργός.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης