Πλήθος ερωτημάτων για τη φερεγγυότητα του τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, στο οποίο «επένδυσαν» περίπου 190.000 άτομα που ονειρεύονται μια θέση στο δημόσιο, προκαλεί η δημοσίευση των ονομάτων των επιτηρητών του νομού Φθιώτιδας τόσο στο ίντερνετ όσο και σε τοπική εφημερίδα, τέσσερις ημέρες πριν το διαγωνισμό!

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως είναι αληθινό και μάλιστα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αφού οι διαγωνιζόμενοι του τεστ δεξιοτήτων στην Φθιώτιδα γνώριζαν μέρες πριν τα ονόματα των καθηγητών, δασκάλων ή δημοσίων υπαλλήλων που θα επιτηρούσαν στο εξεταστικό τους κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς γνώριζαν τα ονόματα; Φρόντισε να τους τα δώσει «στο πιάτο» η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας, η οποία δημοσίευσε τα ονόματα των επιτηρητών στην ηλεκτρονική της διεύθυνση, από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, τέσσερις δηλαδή ημέρες πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού… Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η τοπική εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος», που δημοσίευσε τα ονόματα την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα μπορούσαν δηλαδή να κάνουν οι πιο «υποψιασμένοι» υποψήφιοι; Να πλησιάσουν τους επιτηρητές του εξεταστικού τους κέντρου και να τους ζητήσουν να είναι λίγο πιο… ελαστικοί μαζί τους. Ή ακόμη και να προσπαθήσουν να τους δωροδοκήσουν για να έχουν μεγαλύτερη «ελευθερία κινήσεων» κατά τη διάρκεια της γραπτής εξέτασης. 

Το ΑΣΕΠ έμαθε το θέμα από τη zougla.gr και ο πρώτος σχολιασμός ήταν ότι «μένουν έκπληκτοι». «Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ θα έρθει άμεσα σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας για να ενημερωθεί για το θέμα», δήλωσε ο υπεύθυνος τύπου του ΑΣΕΠ Θεόδωρος Αραμπατζής.

Το υπουργείο Παιδείας πάλι, δήλωσε αναρμοδιότητα και «πέταξε το μπαλάκι»… Σε επικοινωνία μας με το γραφείο τύπου του υφυπουργού κ. Λυκουρέντζου, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «το υπουργείο δεν είναι υπεύθυνο, αλλά το ΑΣΕΠ».

Τίθεται θέμα αφερεγγυότητας

Τη σοβαρότητα ωστόσο της αποκάλυψης έρχεται να επιβεβαιώσει ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής κ. Γιάννης Κατράδης. “Απαγορεύεται η δημοσίευση των ονομάτων όσων εμπλέκονται στα βαθμολογικά κέντρα”, δηλώνει ο κ. Κατράδης, επισημαίνοντας ότι “θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα”. ‘Ηδη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι λένε ότι η δημοσίευση των ονομάτων μπορεί να οδηγήσει κάποιους να αναζητήσουν τους επιτηρητές.  

Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τη στιγμή που η zougla.gr άρχισε να ερευνά το θέμα, ως εκ θαύματος «εξαφανίστηκε» η λίστα με τα ονόματα των εποπτών από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας, http://www.didefth.gr/… Η zougla.gr ωστόσο είχε προνοήσει…

Θυμίζουμε ότι ο γραπτός διαγωνισμός έγινε ταυτόχρονα σε 1.035 εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας. Άγνωστο παραμένει, εάν μόνο η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας δημοσίευσε τα ονόματα, ή αν υπάρχουν και άλλες διευθύνσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμο των εποπτών, μέρες πριν το διαγωνισμό του τεστ δεξιοτήτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης