Τη μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό σε εναλλακτικές δομές στέγασης ζητάει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία στη σχετική της ανακοίνωση τονίζει ότι πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε «απαράδεκτες και μη ασφαλείς συνθήκες στους τρεις καταυλισμούς».

Στην επείγουσα έκκληση η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ των υπολοίπων σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για το ποιος μπαινοβγαίνει και η αστυνομία δεν επεμβαίνει σε περιστατικά ασφάλειας μέσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει κάλεσμα στις αρμόδιες αρχές να κλείσουν οι συγκεκριμένοι χώροι και στη συνέχεια οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε εναλλακτικούς τόπους στέγασης.
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι οι «αρχές σκοπεύουν να κλείσουν τους καταυλισμούς αλλά οι διαμένοντες εκεί αναφέρουν πως δεν τους έχει δοθεί καμία πληροφόρηση για το χρονοδιάγραμμα ενός κλεισίματος ούτε έχουν διαβουλευτεί με τις αρχές για εναλλακτικούς χώρους».

«Ειδικά για τις γυναίκες και τα κορίτσια, οι οποίες αναφέρουν ότι υφίστανται διαρκώς λεκτική παρενόχληση και βρίσκονται σε κίνδυνο για σεξουαλική και έμφυλη βία» προστίθεται και τονίζεται:
«Κάποιες γυναίκες στον καταυλισμό αναφέρουν πως τις επιβαρύνει ψυχολογικά η αβεβαιότητα και ο φόβος της άμεσης εκκένωσης».

«Η πλειονότητα των ατόμων που ζουν στους καταυλισμούς, κατάγεται από το Αφγανιστάν και κοιμούνται σε σκηνές για περισσότερο από ένα χρόνο, σε συνθήκες πολύ κακής υγιεινής, με ανεπαρκή αριθμό τουαλετών και ντους και περιορισμένη ιδιωτικότητα» εξηγεί η οργάνωση και προσθέτει «διαμένοντες εκεί παραπονιούνται για αρουραίους και κατσαρίδες. Οι ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς, αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και απόπειρες αυτοκτονίας, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνθήκες στον καταυλισμό. Όλοι χάνουν τα λογικά τους στο Ελληνικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης