Ένα βήμα πίσω έκανε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στο θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών στα 70 χρόνια, το οποίο άνοιξε, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στις δικαστικές ενώσεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά τη σαφή συνταγματική απαγόρευση, η κα. Θάνου προσπάθησε να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις ημέρες μετά τις σχετικές πληροφορίες που ήθελαν τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων να συζητούν ένα τέτοιο θέμα χωρίς να έχουν αρμοδιότητα καθώς δεν είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, η κα. Θάνου επισκέφτηκε το Πρωτοδικείο και επιχείρησε να καθησυχάσει τους συναδέλφους της για τις συνταγματικές και όχι μόνο ανησυχίες που προβάλουν.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε δικαστές και εισαγγελείς του Πρωτοδικείου οι οποίοι είναι οι πρώτοι που θίγονται από την τυχόν επέκταση των ορίων ηλικίας, εφόσον αυτό ισχύσει για όλο το δικαστικό κλάδο, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι δεν διέψευσε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό, το παρέπεμψε, ωστόσο, στο απώτερο μέλλον, όταν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η κα. Θάνου θέλησε με αυτό τον τρόπο να διευκρινίσει πως δεν προτάθηκε από τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων να παραβιαστεί το Σύνταγμα, ζητώντας να υπάρξει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία όπως τους καταλόγισαν οι συνάδελφοί τους αλλά να τεθεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μένει βέβαια να δούμε αν πειστούν οι δικαστικοί λειτουργοί από τις εξηγήσεις της κ. Θάνου για ένα θέμα το οποίο, όπως όλα δείχνουν, μόλις άνοιξε από τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, οι χειρισμοί των οποίων συγκέντρωσαν για πρώτη φορά τη σφοδρή κριτική των δικαστικών ενώσεων. Χαρακτηριστικότερη μάλιστα ήταν η επισήμανση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που βλέπει με «τρόμο ακόμη και μια τέτοια σκέψη», όπως ανέφερε, αφού θα αποτελέσει ουσιαστικά προπομπό και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Δεν ήταν λίγοι εξάλλου οι δικαστές που μιλούσαν για μια «φωτογραφική» ρύθμιση που θα κρατήσει στην ηγεσία του Αρείου Πάγου την κα. Θάνου, η οποία θα πρέπει κανονικά να αποχωρήσει τον Ιούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης