Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Μαΐου 2013, 18:21
Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων
Όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων, τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους, θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου, μόλις ψηφισθεί, χωρίς επιπλέον παράβολα και συνυπολογισμό των ποσών που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Αυτό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σταύρος Καλαφάτης σε ό,τι αφορά στο νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο πρόκειται να έρθει τον Ιούνιο στη Βουλή.

Μιλώντας στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΜ), ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο καθίσταται σαφές ότι οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτήρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από ό,τι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Γι’ αυτό αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διαφορετικά και μάλιστα με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως είπε.

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας των προηγούμενων νομοσχεδίων, ενώ αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής του.

Όσον αφορά στον θεσμό της τράπεζας γης, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι να γίνει ένα σύνθετο αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλώς ένας τρόπος μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ένα εργαλείο με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους, επεσήμανε.

Μέσω της τράπεζας γης θα μπορούν να αποζημιώνονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.

Θα μπορούν, για παράδειγμα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο να αποκαθίστανται τα διατηρητέα κτήρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να αποκαταστήσουν τις όψεις αυτών των αρχιτεκτονικών θησαυρών, όπως είπε ο υπουργός.

Τέλος, σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση δίνεται η δυνατότητα μέσω της τράπεζας γης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αστικών αναπλάσεων, ακόμα και απόσυρσης κτηρίων.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Μαΐου 2013, 18:21