Κατά δικαίων και αδίκων στρέφεται η Εκκλησία της Ελλάδος, στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει τον πλούτο της, επικαλούμενη προεδρικά διατάγματα, χρυσόβουλα και άλλα συμβόλαια επί Τουρκοκρατίας.

Με την ίδρυση του ιερού… ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση της περιουσίας της, η Εκκλησία
«θυμήθηκε» πως ήρθε η στιγμή να διεκδικήσει τα φιλέτα της…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες καταγγελίες έφτασαν στα γραφεία της Ζούγκλας και αφορούν τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ πολιτών και των εκπροσώπων του Θεού.

Σημαντικά, ηθικής κυρίως φύσεως, ζητήματα εγείρονται για την αντιδικία ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Σκόπελο με την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γεώργιος Κοσμάς, που διατηρεί επί σειρά δεκαετιών ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στην περιοχή Γλιστέρι, πλέον με δικαστική απόφαση χάνει την ιδιοκτησία του που περνάει στα χέρια της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Το πρώτο συμβόλαιο ιδιοκτησίας της οικογένειας του Γεώργιου Κοσμά στην περιοχή εμφανίζεται το μακρινό 1883, όμως το δικαστήριο, με μια απόφαση που αμφισβητείται έντονα από τον ίδιο καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της τα πραγματικά τοπογραφικά σχέδια της περιοχής, αλλά ούτε και τα συμβόλαια του, κρίνει ότι όλη η έκταση ανήκει, με βάση πωλητήρια που χρονολογούνται στο ακόμη πιο μακρινό 1824, προ της σύστασης του Ελληνικού Κράτους δηλαδή, στην Ιερά Μονή.

Παρακολουθήστε πώς περιγράφει την κατάσταση ο Ευάγγελος Κοσμάς:

Ο Σκοπελίτης επιχειρηματίας δεν διανοείται να παραχωρήσει, όπως λέει, τη γη των προγόνων του και το βιος του και ισχυρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ αληθινή πραγματογνωμοσύνη στην περιοχή για να αποδειχτεί στο πεδίο, ότι «η Ιερά Μονή προσπαθεί με δόλιους τρόπους να του αποσπάσει το ακίνητο», καθώς η εν λόγω περιοχή αποτελεί «φιλέτο» για τουριστική αξιοποίηση…

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, τα τοπογραφικά που επικαλείται η Μονή και έγιναν δεκτά στα δικαστήρια δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα του πεδίου, και άρα υπάρχει «σκόπιμη αλλοίωση» προκειμένου να του αποσπάσουν την περιουσία του.

Το πόρισμα της πολιτικής μηχανικού:

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον νομικό εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής, Διογένη Καραγιαννακίδη ο οποίος δεν σχολίασε κάτι συγκεκριμένο, λέγοντας ότι καλύπτεται από τις δικαστικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Κοσμάς έχει ήδη προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς σύμφωνα με την δικηγόρο του, από την εν λόγω απόφαση παραβιάζονται μια σειρά από άρθρα της σύμβασης «περί προασπίσεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», όπως αυτό του «δικαιώματος της περιουσίας», «σεβασμού του κράτους στην ιδιωτική ζωή», αλλά και της «δίκαιης δίκης»…

Ζητούν αποζημίωση επειδή μένουν… δίπλα σε πάρκο της Εκκλησίας

Παράλληλα, ως θρασύτατη μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια απόσπασης χρημάτων από πολίτες στην οποία προχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος. Στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς των ημερών μας, οι διοικούντες την Εκκλησία θυμήθηκαν ότι κάποτε η έκταση ενός πάρκου 550 τετραγωνικών μέτρων στα Εξάρχεια –επί των οδών Ασκληπιού, Θεολόγου και Βαλσαμώνος- πριν απαλλοτριωθεί- τους άνηκε, με αποτέλεσμα να εγείρουν απαιτήσεις ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από 57 κατοίκους των σπιτιών της περιοχής που «ευνοούνται» από τη χρήση του πάρκου, καθώς και από τον Δήμο Αθηναίων!

Η επίδικη έκταση –στην καρδιά της Αθήνας- είχε παραχωρηθεί στην Εκκλησία από το Δημόσιο με Βασιλικό Διάταγμα το 1952. Έκτοτε ο χώρος χρησιμοποιούταν για δημόσια χρήση, αλλά 50 χρόνια αργότερα –το 2002- η Νομαρχία κυρώνει μια Πράξη Αναλογισμού Αποζημιώσεως, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν δικαιώματα για την Εκκλησία, η οποία και τα διεκδικεί με τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου 2.632 ευρώ, από τους παρακείμενους ιδιοκτήτες.

Δείτε πώς περιγράφει την κατάσταση ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης, δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής που δέχτηκε την αγωγή…

Ο διευθυντής των περιουσίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ευθύμιος Φλώρος δικαιολογεί την επιλογή αυτή, τονίζοντας ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να διεκδικούν την περιουσία τους, από όπου κι αν προέρχεται…


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης