Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθονται για τρίτη φορά τα επτά μέλη της πρώην διοίκησης της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών), οι οποίοι έχουν απαλλαγεί δύο φορές έως τώρα λόγω παραγραφής, ωστόσο παραπέμφθηκαν και πάλι στη Δικαιοσύνη μετά και τη δεύτερη αναίρεση του Αρείου Πάγου.

Απουσία του Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος απέστειλε ιατρικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με το οποίο για λόγους υγείας δεν μπορεί να προσέλθει ενώπιον του δικαστηρίου σ’ αυτή τη φάση, οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλλαν σειρά ενστάσεων ζητώντας να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη σε βάρος τους για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπαν, ο δικός τους ρόλος ήταν γνωμοδοτικός και την απόλυτη εξουσία για την αγορά των μετοχών, για την οποία κατηγορούνται, την είχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, για τον οποίο ουδέποτε επελήφθη η Βουλή. Επιπλέον, όπως υποστήριξαν, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή τους μεταγενέστερος νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος είναι και αυστηρότερος.

«Πόσες φορές δικαιούται η ελληνική πολιτεία να καθιστά κάποιον κατηγορούμενο; Απεριόριστα;» ήταν το ερώτημα που απηύθυναν στο δικαστήριο οι συνήγοροι.

Η πρώην διοίκηση της ΔΕΚΑ είναι κατηγορούμενη για την αγορά μετοχών την περίοδο 1999 – 2000 με σκοπό να ανέβει, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο δείκτης του χρηματιστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση είναι ο κύριος Έβερτ, ο οποίος είχε κάνει και την μηνυτήρια αναφορά.

Η δίκη διεκόπη για τις 22 Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης