Λίγες ώρες μετά τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι στο Σαραντάπορο Ελασσόνας και ενώ μεταβαίνει επί τόπου ειδική επιτροπή του ΓΕΣ για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, αρχίζουν να προσδιορίζονται οι συνθήκες που επικρατούσαν στην ορεινή αυτή περιοχή.

Ήδη από τα ξημερώματα επικρατούσε στην περιοχή χαμηλή νέφωση με έντονη ομίχλη, η οποία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, «κοβόταν με το μαχαίρι»Το ελικόπτερο, το οποίο είχε συντηρηθεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, είχε ακόμη μπροστά του πολλές ώρες πτήσης έως την επόμενη συντήρησή του. Απογειώθηκε από το Στεφανοβίκειο του Βόλου με προορισμό την Κοζάνη, ακολουθώντας μια πορεία μέσω Ελασσόνας και Σερβίων. Δηλαδή διέσχιζε τον ορεινό όγκο βορειοδυτικά της Λάρισας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τα ξημερώματα επικρατούσε στην περιοχή χαμηλή νέφωση με έντονη ομίχλη, η οποία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, «κοβόταν με το μαχαίρι». Από την Κοζάνη και με κατεύθυνση νότια και νοτιοανατολικά διέρχονται τον ορεινό όγκο πυλώνες της ΔΕΗ υψηλής τάσης. Το σημείο της πτώσης στο Μελαντίνο Σαρανταπόρου βρίσκεται πάνω σε ένα διάσελο που διασχίζει την πλαγιά. Ούτως ή άλλως η πτήση ήταν χαμηλή και, όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, είναι πολύ πιθανόν λόγω των δυσμενών συνθηκών το ελικόπτερο να προσέκρουσε σε πυλώνα και στη συνέχεια να μπλέχτηκε στα σύρματα υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Οι σοροί δύο εκ των πέντε επιβαινόντων βρέθηκαν εντός των συντριμμιών, δύο άλλες σοροί εντοπίστηκαν 20 μέτρα μακριά, ενώ εκτός του κυρίως τμήματος της καμπίνας βρέθηκε τραυματισμένη και η αρχιλοχίας. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν και τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης. Από τις φωτογραφίες στο σημείο της συντριβής φαίνεται ξεκάθαρα πως υπήρξε πρόσκρουση με τον πυλώνα. Το ζήτημα είναι – και αυτό διερευνάται- αν η πρόσκρουση αυτή συνέβη πριν από την περιδίνηση του ελικοπτέρου ή αν η πρόσκρουση η ίδια προκάλεσε τη συντριβή.

Επί τόπου έχει μεταβεί και ο αρχηγός του ΓΕΣ, προκειμένου να συντονίσει τις εργασίες της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος. Το ελικόπτερο τύπου Χιούι μπορεί να είναι παλαιάς κοπής, αλλά θεωρείται ένα εξαιρετικά αξιόπιστο αεροσκάφος, αν και εφόσον συντηρείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Το στρατιωτικό ελικόπτερο έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών)

Η προμήθεια αυτών των ελικοπτέρων από τον Ελληνικό Στρατό αφορούσε σε μία μερίδα σκαφών που είχαν ήδη πολεμήσει στο Βιετνάμ. Η παλαιότητα του υλικού δεν αποδεικνύει από μόνη της πως τα ελικόπτερα αυτά είναι ακατάλληλα για χρήση. Αντιθέτως, οι ειδικοί σημειώνουν πως εξακολουθούν να είναι αξιόπιστα.

 
Η επιτροπή θα ερευνήσει αν οι πιλότοι για να έχουν καλύτερη ορατότητα προσπάθησαν να κατέβουν πολύ χαμηλά ή αν έπεσαν αιφνιδίως σε ένα τείχος ομίχλης εισερχόμενοι σε ρεματιά, πράγμα που συμβαίνει συχνά.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Τα πρόσωπα της τραγωδίας είναι:

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης με καταγωγή από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Διετέλεσε υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από τον Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009. Το Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς έχοντας τον βαθμό του υποστράτηγου.

Ο 50χρονος Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό). Ο 50χρονος επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο από τη Λάρισα, όπου υπηρετούσε ως διευθυντής σε νευραλγικό πόστο στην 1η Στρατιά. Ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Ο Δημοσθένης Γούλας με καταγωγή από το Ανθηρό Αργιθέας Καρδίτσας. Ήταν παντρεμένος και διέμενε στη Λάρισα.

Ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Η υπαξιωματικός Βασιλική Πλεξίδα ήταν μέλος του πληρώματος, με την ειδικότητα του Μηχανοσυνθέτη. Είναι η μοναδική επιζήσασα και νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένη.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης