Οι κλειστές πόρτες του ιδιωτικού οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά έκρυβαν τον εφιάλτη που φέρονται να ζούσαν δεκάδες παιδιά τα οποία φιλοξενούνταν εκεί, σε καθεστώς βίας και φόβου.

Ένα σύγχρονο κολαστήριο φαίνεται ότι αποτελούσε το ιδιωτικό οικοτροφείο με τον πρώην πρόεδρο του Κ. Λαλαούνης να δηλώνει περιχαρής «ήρωας της ανθρωπιάς». Η πραγματικότητα ωστόσο, όπως έχει καταγραφεί στη Δικαιοσύνη ήταν εντελώς διαφορετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολική ποινή κάθειρξης 40 ετών, χωρίς αναστολή, έχει επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πρόεδρο του οικοτροφείου Κ. Λαλαούνη για αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, αδικήματα που φέρεται να διέπραξε, την περίοδο 2001-2012.

«Μάρτυς μου, ο Θεός. Δεν έχω πειράξει κανένα παιδί» είχε πει, απολογούμενος στον πρώτο βαθμό ο πρώην πρόεδρος του ιδιωτικού οικοτροφείου χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει τους δικαστές που τον είχαν κρίνει ένοχο.

Σήμερα ξεκίνησε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό με τους μάρτυρες να καταθέτουν το νοσηρό περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούνταν τα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Συνηγόρου του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2012 είχε καταγγείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία ανηλίκων Αθηνών.

Δώδεκα παιδιά, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Εισαγγελία Ανηλίκων, κατέθεσαν ότι από το 2001 μέχρι το 2012, έζησαν την απόλυτη φρίκη καθώς ο 87χρονος προέβαινε σε θωπείες στα γεννητικά του όργανα και στα οπίσθια, σε φιλιά στο στόμα και στον λαιμό, δαγκώματα στα χείλη, και αυνανισμό στο ασανσέρ, στις αποθήκες και στις τουαλέτες του οικοτροφείου, όπως και στο σπίτι του όταν βρισκόταν μόνος με τα πιο αδύναμα παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο 13χρονος Γ., ένα παιδί με μικρή διανοητική υστέρηση. Τα παιδιά μίλησαν για τα χτυπήματα που δέχονταν, τις φωνές ακόμη και τη στέρηση φαγητού και ψυχαγωγίας κάθε φορά που δεν έκαναν σωστά τις σκληρές εργασίες που τους ανέθετε.

Όσα εκμυστηρεύτηκε σε καθηγήτρια του το 13χρονο αγόρι που το Μάιο του 2011 είχε μπει στο ιδιωτικό οικοτροφείο, έγιναν η αφορμή να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεση. Ο Γ. διηγήθηκε ότι ο πρόεδρος τον αποκαλούσε «το κορίτσι μου», ότι τον απομόνωνε στο ασανσέρ, στις αποθήκες του υπογείου και στις τουαλέτες, όπως και στο σπίτι του στη Δροσιά, όπου πήγαιναν το καλοκαίρι και αρκετά Σαββατοκύριακα τα παιδιά, και τον θώπευε ή τον αυνάνιζε.

Όπως εξήγησε το πρωί στο δικαστήριο ο κ. Μόσχος ο ίδιος κινήθηκε και αποφάσισε να μιλήσει στις αρχές έπειτα από έγγραφη αναφορά της καθηγήτριας.

Ο μάρτυρας μάλιστα είχε επισκεφθεί δυο φορές το «Παιδικό Σπίτι» προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον ευσταθούσε η καταγγελία. Όπως ανέφερε, τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί ήταν υπό το καθεστώς του φόβου, κλειστά και φειδωλά στις απαντήσεις τους. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με το μάρτυρα, ήταν υπερσυγκεντρωτικός, δεν έβγαζε βόλτα τα παιδιά και τα κρατούσε μακριά από τις οικογένειές τους, κατά παράβαση όλων των κανόνων της σύγχρονης παιδαγωγικής.

Τελικά, ο κ. Μόσχος αποφάσισε να κάνει την καταγγελία στις αρχές τον Δεκέμβριο του 2012 και ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ανέθεσε σε εργαζόμενο του ιδρύματος να είναι σε εγρήγορση για τυχόν παραβατικές ενέργειες. Ο εργαζόμενος 2,5 μήνες αργότερα του είπε πως αρκετά παιδιά του είχαν μιλήσει για ασελγείς πράξεις από τον κατηγορούμενο σε βάρος τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου «γιατί δεν το κλείνανε;», «γιατί δεν το τολμήσατε;», ο πρώην Συνήγορος του Παιδιού ανέφερε πως είχε μόνο εισηγητική αρμοδιότητα ενώ επισήμανε τη φιλική οικογενειακή σχέση που είχε με τον κατηγορούμενο (ήταν φίλος του πατέρα του), εξαιτίας της οποίας δεν κινήθηκε γρήγορα προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης