Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου, δικαίωσε επιχειρηματία, που προσέφυγε κατά της ΔΕΗ για το χαράτσι. Είναι η πρώτη σχετική απόφαση δικαστηρίου στο Αγρίνιο για το ΕΕΤΗΔ, ενώ στην απόφαση γίνεται λόγος και για την αντισυνταγματικότητα του τέλους.

Η δίκη ξεκίνησε ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε επιχειρηματίας της περιοχής, ο οποίος στράφηκε εναντίον της Δ.Ε.Η., διότι στο λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβανόταν παράνομα το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) ποσού 3.500 € για αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ασκούσε εμπορία. Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Αγρινίου Ερασμία Γαλαζούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δίκη η ΔΕΗ προσεπικάλεσε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παρενέβη πρόσθετα υπέρ της ΔΕΗ και υπέρ της νομιμότητας του χαρατσιού. Το Δικαστήριο έκρινε ότι εσφαλμένως η ΔΕΗ καταλόγισε χαράτσι στο αδόμητο οικόπεδο του αιτούντος επιχειρηματία, διέταξε να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος στην επιχείρηση λόγω της μη καταβολής του και όρισε προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να ασκήσει ο θιγόμενος επιχειρηματίας τακτική αγωγή για να επιλυθεί οριστικά το θέμα.

Ενδιαφέρον είναι ότι στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται επίσης λόγος για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού.

α. επειδή η κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο λόγω ασυνέπειας σε φορολογικές υποχρεώσεις όπως το χαράτσι ΔΕΗ, άσχετες με τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του οδηγεί σε παράνομη αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β. με την κύρωση αυτή παραβιάζεται όχι μόνο η οικονομική ελευθερία αλλά και η συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση (απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας 1972/2012).

Πηγή: agriniopress

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης