«Στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι απ’ αυτήν, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη». Με τα λόγια αυτά η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ξεκίνησε την απολογία της στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, που στοίχισαν τη ζωή 25 ανθρώπων και μεγάλες υλικές καταστροφές.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δεν μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια», είπε η πρώην περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλειες ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Δούρου διευκρίνισε πως παρότι η κατάθεση του κ. Λέκκα έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής», η ίδια δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την «κλιματική κρίση σαν άλλοθι», αλλά, όπως είπε, «το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας».

Παρουσιάζοντας στο δικαστήριο μια λίστα 163 αντιπλημμυρικών έργων ύψους μισού δισ. ευρώ επί της θητείας της τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, η κ. Δούρου αναρωτήθηκε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει «ο μέσος συνετός άνθρωπος». Τόνισε μάλιστα πως «υπάρχει η αίσθηση ότι ο περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως, υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα που της αποδίδονται, η κ. Δούρου υποστήριξε πως είναι αδύνατο να γνωρίζει την πορεία του κάθε έργου για το οποίο αρμόδιες είναι οι τεχνικές υπηρεσίες. «Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας, σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Δεν μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δεν σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» εξήγησε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και συμπλήρωσε ότι «ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχο έργο στη Χαμοστέρνας όπου βρέθηκαν αρχαία και υπήρξε καθυστέρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την ανθρωποκτονία από αμέλεια, η Ρένα Δούρου επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις επιστημόνων σχετικά με τη βιαιότητα του φαινομένου, το οποίο δεν προέβλεψαν ούτε οι επιστήμονες. «Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη» είπε.

Στο πρόσωπό της, σύμφωνα με την κ. Δούρου, «φορτώθηκαν» πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων που αφορούν στο 2014, καθώς η ίδια ανέλαβε μόλις τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. «Το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψή μου την 1η/9 του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης