Δίκη Κώστα Πάσσαρη: «Ήταν σαν ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 19:19
Δίκη Κώστα Πάσσαρη: «Ήταν σαν ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του»

Τα διάτρητα μέτρα ασφαλείας ακόμη και στις μεταγωγές των πιο επικίνδυνων κακοποιών, επέτρεψαν στον Κώστα Πάσσαρη, να σκορπίσει το θάνατο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 2001, όταν πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε δύο αστυνομικούς, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους.

Σαν «λιοντάρι έξω από το κλουβί του» έμοιαζε ο Κώστας Πάσσαρης, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας όπου ξεκίνησε, 18 χρόνια μετά η δίκη του.

«Ήταν σαν αφηνιασμένο ζώο» είπαν, κατά τη μεταγωγή του  στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. «Γ. Γεννηματάς» απ’ όπου και απέδρασε.

Κι όμως για τις αστυνομικές αρχές ο Κώστας Πάσσαρης  δεν ήταν ένας αδίστακτος κακοποιός αλλά απλά ένας κλέφτης, χωρίς ουδεμία μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

«Το χαρτί του έγραφε μόνο κλοπές, για τα υπόλοιπα ήταν υπόδικος και δεν ήταν καταγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά μάρτυρας..

Έτσι, χωρίς καν επιπλέον σωματικό έλεγχο που ούτως ή άλλως θεωρείτο  «ρουτίνας»,  πλην αυτού που έγινε στη φυλακή, και κυρίως χωρίς να δοθεί η δέουσα σημασία στη διαβάθμιση  του «επικίνδυνου απόδρασης» που τον συνόδευε,  γιατί ήταν κάτι…συνηθισμένο, οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν και οργάνωσαν τη μεταγωγή του Κώστα Πάσσαρη.

Είναι χαρακτηριστικό της  εγκληματικής αβλεψίας που υπήρξε τότε, το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να βεβαιώσει πως και που βρήκε το περίστροφο ο Κώστας Πάσσαρης, το οποίο έστρεψε σε βάρος των αστυνομικών που συμμετείχαν στη μεταγωγή του και στη συνέχεια δραπέτευσε. Ούτε λόγος βέβαια για το πώς έλυσε τις χειροπέδες του, λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με την κατάθεση εξωτερικού φρουρού των φυλακών που ήταν παρών στην αιματηρή απόδραση, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

«Είμαι πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος που κρατάει αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω από πίσω ένα μπαμ και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κάτι σαν «με έφαγε». Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω κάτω στο έδαφος, χτύπησε το δεύτερο, το Δρακόπουλο. Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβολησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».

Πολιτική αγωγή: που μπορεί να βρήκε το όπλο;
Μάρτυρας: Δεν ήμουν στην παραλαβή της μεταγωγής και δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο.
Πολ. Αγωγή: Ποιός του έδωσε τα χέρια μπροστά; Γιατί κανονικά έπρεπε να ήταν πίσω.
Μάρτυρας: Δεν ξέρω.
Πολ. Αγωγή: Πώς λύθηκαν οι χειροπέδες του;
Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος μπορεί να σας τα πει αυτά... Πολλά μπορεί να έγιναν. Πάντως εμάς δεν μας πλησίασε κάποιος στο νοσοκομείο.

Με απόντα τον Κων. Πάσσαρη από το εδώλιο καθώς εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη  Ρουμανίας, ο συνήγορός του έλαβε το λόγο για να εκφράσει τη μεταμέλεια του κακοποιού.

Υπεράσπιση: Ο κατηγορούμενος αποδέχεται το περιστατικό και εκφράζει τη λύπη του...
Πρόεδρος: Εσάς κ. συνήγορε, σας είπε πού το βρήκε το όπλο; Αφού αποδέχεται τις κατηγορίες...
Υπεράσπιση: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ...

Παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην καλή διαγωγή του Κων. Πάσσαρη στις φυλακές της Ρουμανίας, εξηγώντας ότι θα ζητήσει αργότερα την αναγνώριση σχετικών ελαφρυντικών. «Σαφώς έχει διαπράξει ό, τι έχει διαπράξει. Ζήτησε να έρθει ενώπιον σας και αν ήταν εδώ θα διαφώτισε τα ερωτήματά σας. Ζητώ απλά να διαχωριστεί η δράση από τη σημερινή του εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λάβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής. Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή σε επίπεδο ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί» ανέφερε, με την πολιτική αγωγή να απαντά: «ο Κων. Πάσσαρης επιχειρεί να αγιοποιηθεί. Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που άργησε πίσω, να δει πως ζουν. Παρακαλώ, τα έγγραφα αυτά να μην ληφθούν υπόψη». 

Ο Κων. Πάσσαρης που ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος τα οποία διαχωρίστηκαν για το φόβο της  παραγραφής,  αποδέχεται το σύνολο των κατηγοριών, μεταξύ των οποίων σειρά ανθρωποκτονιών, απόπειρες ανθρωποκτονίας και παράνομη παρακράτηση. Αρνείται όμως τη  ληστεία πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος.

«Ο εντολέας μου αρνείται ότι ήταν παρών στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τo modus operandi του Κων. Πάσσαρη ήταν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου, όχι κουκούλα full face ή κράνος, όπως συνέβη στη ληστεία στο Περιστέρι» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Πάσσαρη. 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 19:24