Οι λεπτομέρειες της απαγωγής Λεμπιδάκη που συγκλόνισαν την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη αναβιώνουν εκ νέου σήμερα στις αίθουσες του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης με τη συνέχεια της κατάθεσης του 54χρονου απαχθέντος.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης προσήλθε στο δικαστήριο, για μία ακόμη φορά ευδιάθετος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάθεσή του, η οποία και είχε διακοπεί την περασμένη Πέμπτη, πρώτη ημέρα της πολύκροτης δίκης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων η δίκη αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτω από εξαιρετικά αυξημένα μέτρα ασφαλείας, οι κατηγορούμενοι – εκ των οποίων οι οκτώ είναι προφυλακισμένοι – κάθισαν στο εδώλιο, πλην ενός εκ των 12 που δεν παρίσταται για λόγους υγείας.

Η σημερινή διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση Λεμπιδάκη, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, και τις ερωτήσεις των αντιδίκων, ενώ ως δεύτερος μάρτυρας καταθέτει αυτήν την ώρα ο αδελφός του επιχειρηματία, Μανόλης Λεμπιδάκης, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης δοκιμασίας.

Ολιγόλεπτη διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα

Στη διάρκεια της κατάθεσης του απαχθέντος επιχειρηματία, προς στιγμήν ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του Μιχάλη Λεμπιδάκη και ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων Διονύση Βέρρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ τους σε οξείς τόνους, λόγω της συχνής αναφοράς του μάρτυρα στα δημοσιεύματα του τύπου κατά την πολύμηνη απαγωγή του. Ο κ. Λεμπιδάκης απευθυνόμενος στον γνωστό δικηγόρο παρατήρησε ότι το “ύφος του είναι επιθετικό”. Η διακοπή στη διαδικασία ήταν ολιγόλεπτη προκειμένου να εκλείψει η ένταση από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η κατάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύσκολες ώρες της οικογένειας

Τις δύσκολες στιγμές που έζησε η οικογένεια Λεμπιδάκη κατά τη διάρκεια των 186 ημερών της απαγωγής, περιέγραψε σε συγκρατημένους τόνους ενώπιον του Δικαστηρίου, ο αδελφός του επιχειρηματία, Μανόλης Λεμπιδάκης, ο οποίος είχε αναλάβει το βάρος της ευθύνης για τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς. Ήταν το πρόσωπο που έλαβε τα πρώτα γραπτά μηνύματα των απαγωγέων με τα οποία γνωστοποιούσαν στην οικογένεια την κράτηση του 54χρονου αλλά και τις απαιτήσεις τους προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ο Μανόλης Λεμπιδάκης, περιέγραψε την αγωνία που έζησαν τα μέλη της οικογένειας, όλο αυτό το διάστημα και κυρίως από τις 17 Μαΐου 2018, οπότε με ένα δυσοίωνο SMS των απαγωγέων που έλεγε «χάσατε», είχε διακοπεί κάθε επικοινωνία. Ωστόσο, ο ίδιος ο μάρτυρας επισήμανε ότι βαθιά μέσα του πίστευε πως ο αδελφός του ήταν ζωντανός και θα επέστρεφε κοντά τους.

«Κάποιος σας δασκαλεύει, δεν μας βοηθάτε»

Όπως την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της έδρας έκανε παρατήρηση στον Μιχάλη Λεμπιδάκη, έτσι και αυτή τη φορά παρατήρησε τον αδελφό του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις ερωτήσεις του Δικαστηρίου. Όταν ερωτηθείς πάνω σε μια λεπτομέρεια ο Μανόλης Λεμπιδάκης απάντησε «δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες», η πρόεδρος τον επέπληξε λέγοντάς του «δεν μας βοηθάτε, κάποιος σας δασκαλεύει, αλλά η κατάθεσή σας δεν είναι ουσιώδης».

Η δίκη θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη με τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίοι προέρχονται από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 54χρονου επιχειρηματία.

Την περασμένη Πέμπτη, κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία ο ίδιος ο κ. Λεμπιδάκης εμφανίστηκε στο δικαστήριο ψύχραιμος και ευδιάθετος και μάλιστα προσερχόμενος στη θέση του μάρτυρα για την πρώτη του κατάθεση χαιρέτισε δια χειραψίας κάποιους από τους κατηγορούμενους στο εδώλιο.

Στη λακωνική του δήλωση μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της δίκης ο γνωστό επιχειρηματίας είχε δηλώσει:

«Δεν νιώθω μίσος γι’ αυτούς τους ανθρώπους, παρά μόνο λύπη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς θα αναγκαστούν τώρα να βρεθούν στη φυλακή. Όμως η δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας και θα πράξει το καθήκον της».

Η κατάθεση του κ. Λεμπιδάκη με την περιγραφή όλων όσων έζησε στη διάρκεια των 186 ημερών της ομηρίας του, δεν ολοκληρώθηκε την πρώτη ημέρα της διαδικασίας και αναμένεται να συνεχιστεί, ενδεχομένως αύριο. Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία για το 2018 στην πολύκροτη δίκη.

Πηγή: cretapost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης