Για πλήρη αδιαφορία των αρχών τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, μίλησε στην κατάθεσή της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η πρώτη μάρτυρας που εξετάστηκε η οποία έχασε τον αδελφό της Παναγιώτη Χαμηλοθώρη όταν εκείνος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων.

«Ο αδελφός μου ίσως και να έχει σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές» κατέθεσε η δικηγόρος Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη η οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Όπως είπε, ο αδελφός της κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, εγκλωβισμένος στο δρόμο που οι αστυνομικοί κατηύθυναν τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν η ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη από τη δουλειά του στο Μαρούσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έμπλεξα με τη φωτιά», είχε πει ο αδελφός της στην τελευταία επικοινωνία με τον πατέρα του, όπως κατέθεσε η μάρτυρας.  Αν και συνήθως επέλεγε την διαδρομή από Διόνυσο, λόγω της φωτιάς που είχε ξεκινήσει, απέφυγε την διαδρομή αυτή και επέλεξε να πάει από την Μαραθώνος “γιατί σκέφθηκε ότι θα είναι ασφαλέστερη η διαδρομή εντός του αστικού ιστού”.  Όπως είπε η δικηγόρος, ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ο αδελφός της ήταν η κοπέλα του  στις 18.33 στην οποία έστειλε  έστειλε μια φωτογραφία που ήταν εγκλωβισμένος στην οδό Δημοκρατίας. «Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει .Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το που  ήταν η φωτιά…

Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός… Θα μπορούσαν να του είχαν πει να πάνε στο λιμάνι αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Αποκαλυπτική ήταν η μάρτυρας για την κατάσταση που επικρατούσε όπου όλοι άνθρωποι «έβρισκαν μπροστά τους τη φωτιά. Η ίδια έζησε τον εφιάλτη πηγαίνοντας από το δικηγορικό της γραφείο στον Μαραθώνα για να πάει στο σπίτι της στο Ντράφι. «Διαπίστωσα  ότι υπήρχαν έντονοι καπνοί. Δεν φαινόταν κανένα πτητικό η εναέριο μέσον προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου να ρωτήσω τι γίνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάρτυρας είπε πως  δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει με τον αδερφό της άρχισαν να τη ζώνουν τα φίδια και πήγε με το σύζυγό της στο  λιμάνι της Ραφήνας. “Μείναμε πολλές ώρες στο λιμάνι. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Είμαστε στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ πρόκειται για τη γυναίκα η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγο και τα δύο της παιδιά)  που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε το θάνατο της κόρης της.”  

Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ενώ έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία κάθε αρμόδιου «έκαστος ένας είχε ευθύνη για αυτό που συνέβη», προσθέτοντας πως  ούτε οι δημοτικοί δρόμοι είχαν καθαριστεί, ούτε η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε να δώσει εντολή εκκένωσης αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε δύο Δήμους. « Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος» ανέφερε και τόνισε πως ούτε οι Αστυνομία και η Πυροσβεστική έδρασαν σωστά αφού κατεύθυναν τους πολίτες, στέλνοντας την ροή των οχημάτων μέσα στο Μάτι.  «Κανείς δεν ενημέρωσε, από το ραδιόφωνο , από τα ΜΜΕ πως πρέπει να κινηθούν… Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων .Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί . Όλους τους έστειλαν από μέσα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης